Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 19. 11:28

Megemlékezést tartott a Porta Egyesület a három éve felújított Tormási-keresztnél

Képgaléria
Megemlékezést tartott a Porta Egyesület a három éve felújított Tormási-keresztnél
Kecskemét – A közismert autókereskedő és szerviztulajdonos, Tormási Attila három esztendővel ezelőtt határozott úgy: ismét Krisztus-kereszt fog állni az 5-ös főút mentén, a Mercedes gyár közelében. A korábbi ugyanis egy vihar következtében súlyosan megsérült, ezért Tormási úr saját költségén a régi helyének közelében új szakrális emléket állíttatott. A munkálatok 2014. tavaszán kezdődtek – tehát pontosan három esztendővel ezelőtt. Ez alkalomból tartottak megemlékezést a 2014. augusztus 7-én megújulva átadott Krisztus-keresztnél pénteken a Porta Környezetvédelmi, Városvédő és Kulturális Közhasznú Egyesület önkéntesei Farkas P. József, az egyesület főszervezője, egyben a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója vezetésével. Az alkalmon dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa mellett a Wojtyla népkonyha számos gondozottja is jelen volt. (Fotók: Mátyus István)

- Régen is állt egy Krisztus-kegyhely az 5-ös főút mentén. Ennek állapota azonban az idők során nagyon megromlott. Ezt látván a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre felújíttatta a kegyhelyet: korpusz került a keresztre, melyet kerítéssel szegélyeztek, virággal díszítettek. Azonban egy szélvihar következtében ledőlt a felújított emlékhely - idézte vissza Farkas P. József a három és fél évvel ezelőtt történteket.

A mai állapotokról hangoztatta: most Kecskemét legsokatmondóbb részén tartózkodunk, ahol minden mozgásban van. Sorra épülnek körülöttünk a gyárak, új és új bázisokat adnak át. Hatalmas változásoknak lehetünk itt szemtanúi. Egy azonban mégis állandó: ez a kereszt itt áll örök mementóként, és a miénk, mindahányunké. Az erre közlekedők közül sokan vélik hozzánk hasonlóan: itt van valami különös titokzatosság, amin érdemes elgondolkodni, amiért megéri az utat legalább egy kevéske időre megszakítani. Mert az emberi élet Krisztus keresztáldozatának elfogadása nélkül nem lehet teljes, általa földi létünk új értelmet nyer, mi magunk pedig üdvösséget lelünk, amely egyenesen Istenhez, a mennyei hazába vezet.

- Valaki nagyon berzenkedett a kereszt hordozása ellen. Azt mondta, neki túl hosszú a szára, ezért levág belőle egy darabot, így sokkal könnyebb lesz cipelni. Miután megtette, sokáig megelőzte a többieket, akik vállukon hordták nagyobb keresztjeiket. Ők, amikor egy szakadékhoz értek, egyszerűen átfektették, s könnyedén átgyalogoltak a túlsó oldalra, majd mentek tovább. Aki viszont levágott a keresztjéből, útja a szakadék lábánál véget ért - mesélte el ezt a tanulságos kis történetet ma délben a helyszínen Molnár Zoltán, a Wojtyla Ház intézményvezetője.

A teljes pompájában díszelgő szakrális kegyhelyet dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa szentelte fel 2014. augusztus 7-én. Ezúttal - miután újból megáldotta a keresztet – ekként szólt a jelenlévőkhöz: Jézus Krisztus feszülete kétezer év óta a megváltás szimbóluma. Isten úgy szereti az emberiséget, hogy Krisztusban megváltást ajánl nekünk. Ez a kereszt azért áll e helyen, hogy folyton változó világunkban rámutasson arra, ami koroktól, eszméktől, hozzáállásunktól függetlenül örökké állandó: Isten szeretetére.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház