Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 3. 18:30

Hazánk legjobb éttermei közé választották az érsekcsanádi RévCsárdát

Hazánk legjobb éttermei közé választották az érsekcsanádi RévCsárdát
Érsekcsanád központjából egyetlen út vezet a Duna-partra, a Veránka-szigethez. Itt a szigettel szemközt, az érsekcsanádi Duna-parton áll a RévCsárda! Felújítás után 2012. márciusában nyitotta újra Tinusz Gábor és családja. Tavaly ősszel jártunk az étteremben utoljára. Most ismét felkerestük. (Fotó: Tódor Norbert)

– Mi változott fél év alatt a vendéglátóhelyen? – kezdtünk érdeklődni.

– A változás az, hogy nincs változás. Ugyanolyan, ha nem nagyobb lelkesedéssel készítjük ételeinket és adunk egy kulináris élményutazást a hozzánk érkező vendégeknek – kezdi válaszát Tinusz Gábor. – Talán azt nevezném fejlődésnek – teszi hozzá –, hogy folyamatosan sikerül ugyanazt a színvonalat és gondoskodást elérni a vendéglátásban. Az étlapunkat folyamatosan aktualizáljuk, de kínálatunk mindig megfelel a szezonalitásnak, valamint a legválogatottabb alapanyagokból és a legjobb beszállítóktól kerül a gondosan elkészített étel a vendégek asztalára – mondja.

Egy Gault & Millau francia eredetű étteremkalauzt látunk az egyik asztalon – 2017-es kiadás. – A Révcsárda is megtalálható benne? – folytatjuk a kérdezősködést.

– Igen. Az országban kevés 13 pontos étterem található vidéken, de közülük egyik a miénk. Maximálisan 17 pont érhető el, ebből csak egyetlen van hazánkban – Budapesten. A tesztelők inkognitóban jönnek, soha nem fedik fel kilétüket. A mai napig nem tudjuk, kik voltak és mikor jártak nálunk. Utólag értesítettek minket, mivel magas pontszámot értünk el, és egy matricát küldtek, ami a bejárati ajtóra helyezhető – reflektál Gábor. – A Dining Guide Magazinban szintén előkelő pozícióban vagyunk. (Mutatja.) Ők az első 100 általuk legjobbnak ítélt éttermet tüntetik fel kiadványukban. 2016-ban is benne voltunk, kiemelkedő helyezést elérve. 2017-ben ez felfelé módosult, vagyis sikerült még előrébb lépnünk. Elmondhatjuk magunkról tehát, hogy folyamatosan az első 100 legjobb étterem között tartanak minket nyilván – büszkélkedik az étterem tulajdonosa.

– Van ennél feljebb? Mit szeretnének még elérni a továbbiakban?

– Azt, hogy sokáig tudjuk ezt a minőségi vendéglátást folytatni. Csupán erre vágyunk. Ennyi.

– Most milyen új ételek közül választhatunk? – amelyek néhány hónappal ezelőtt még nem szerepeltek az étlapon.

– Újdonságként tudom ajánlani a szürkemarhából készített ételeinket: hátszínt és a kézműves Rév Burgerünket. Csárdánkban hamarosan teret engedünk a „sous vide” főzési eljárásnak, amely lényege, hogy levákuumozott hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig –esetenként akár 50-70 óráig – a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőfokon kezelünk egyes ételeket. A vákuumcsomagolási technológia által jelentős mértékben növekszik az ételek eltarthatósága, történjen a későbbi tárolás szobahőmérsékleten, hűtőszekrényben, vagy akár mélyhűtőben, megtartva a frissességet és az eredeti ízeket. Ily módon olyan, mára kissé háttérbe szorult finomságokat igyekszünk visszacsempészni a köztudatba, mint a báránygerinc, bárányborda és comb, a nyúlgerinc, nyúlcomb. Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy ne csupán a halételeket kedvelők találják meg nálunk a számításukat, hanem azok a vendégeink is, akik halmentesen élik mindennapi életüket.

Ebédünkre várva azt javasolta Gábor nekünk – kissé maga ellen beszélve: ne rendeljünk kilenc adag túrós csuszát, legfeljebb hatot, mert a bőséges és íncsiklandozó halászlé után megterhelő lehet a kiadós táplálkozás. Időközben asztalunkra érkezett az udvari bográcsban frissen főtt halászlé, mi pedig átadtuk magunkat a kulináris élvezeteknek.

(Míg jóízűen falatoztunk, egy vendég rendezte számláját. – Ízlett? Finom volt? – tudakozódott tőle a csárdatulajdonos. A vendég erre elmosolyodott, és csak ennyit mondott: Jövünk még!)

Telt-múlt az idő, beszélgettünk, nevetgéltünk, jól éreztük magunkat. Amikor eljött a búcsúzás ideje, Gábor tőlünk is megkérdezte, minden rendben volt-e. Válaszként egy festményt nyújtottunk át neki, ily módon is hangot adva nagyrabecsülésünknek.

Az étterem gazdája végül kikísért bennünket. Búcsúzóul azért még egyszer emlékeztetett: – Családi hangulatban és szemléletben működő csárdánk kizárólag előzetes bejelentés alapján fogad vendégeket. Éttermünk befogadóképessége korlátozott, egyszerre legfeljebb 25-30 ülőhelyet tudunk biztosítani, ezért – no meg az alapanyag kalkuláció miatt – van szükség bejelentkezésre, időpont egyeztetésre, mert az étel pont akkorra fog elkészülni, amikor vendégeink hozzánk megérkeznek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház