Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 13. 11:40 | Szerző/forrás: hiros.hu

Jövő héten KAFF!

Képgaléria
Jövő héten KAFF!
Június 21-én veszi kezdetét a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs és Játékfilm és TV Fesztivál. A magyar és az európai versenyprogramban az elmúlt két év animációs filmtermésének legjavát mutatják be a seregszemlén, amelynek számos kísérő programja is lesz. A rendezvény minden programja ingyenes. (Fotók: Tódor Norbert – Alföldi Civil Napló)

Időutazással indult a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál sajtótájékoztatója a városházán, ahol bemutatták az újságíróknak a rendezvény korábbi szignálfilmjeit. A vetítés után beszélt Mikulás Ferenc fesztiváligazgató a KAFF kezdeti céljairól. Elmondta, hogy élményt szerettek volna nyújtani a szakma és a kecskemétiek számára is, ezért hozzák el városunkba kétévente a világ legjobb animációs filmjeit.  

Az idei fesztivál díszvendége Ausztrália lesz, a fesztivál díjnyertes filmjeit pedig a KAFF partnerfesztiváljain is bemutatják majd. A jövő héten kezdődő animációs seregszemle egyik érdekessége, hogy két évfordulóról is megemlékeznek a programokon.

– Idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, illetve Kodály-emlékév is van. Ezt a kettőt úgy kapcsoljuk össze, hogy az evangélikus templom homlokzatára fényfestést vetítünk, mégpedig Kodály 150. Genfi Zsoltára és az Esti dal zenéjére fog megelevenedni az erre az alkalomra készült animáció péntek este 10 órakor és szombat este 10 órakor, a Múzeumok éjszakájának napján – mondta Mikulás Ferenc.

Kecskemét városa a kezdetektől fogva támogatja a fesztivált, amely szerves részévé vált a nyári programkínálatnak. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szerint a fesztiválok desszertje az animációs seregszemle.

– Kecskemét olyan, mint egy rossz gyerek, aki a desszerttel kezdi az ebédet, hiszen a nyári programok elején vagyunk, de mindenféleképp egy különlegesség a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Egyrészt azért, mert magas művészetet nyújt, másrészt pedig népszerű formában teszi ezt – nyilatkozta hírportálunknak az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón részt vettek a partnerszervezők is. Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogyan erősíti egymást a KAFF és a szintén jövő héten induló Barackpálinka és Borfesztivál. Egy jó pohár bor mellett ugyanis talán még kellemesebb lesz megnézni esténként a rajzfilmeket.

– Elsőként csatlakozott a partnerek közé a Ráday Múzeum, ahol június 20-án kiállítás nyílik Luther Márton élete címmel Richly Zsolt grafikáiból – mondta dr. Fogarasi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója.

Nem csak Kecskeméten lesznek láthatóak a magyar versenyprogram alkotásai. Idén is lesznek vetítések a kistelepüléseken. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségi Egyesület titkára elmondta, hogy idén három újabb kistelepülés is jelentkezett náluk, így már 12 környékbeli faluban, városban vetítik le a KAFF magyar versenyprogramjából a rövidfilmeket és a televíziós sorozatokat. A közönség szavazatait is összegyűjtik, ezek alapján díjat is átad majd az egyesület.  

A Kecskeméti Televízió a televíziós sorozatokat mutatja be a magyar versenyprogramokból. Ezekre a nézők szavazhatnak is. A záró ünnepségen veheti majd át a KTV díját a közönségszavazás nyertese.

Részt vett a sajtótájékoztatón Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki igazgatója, aki elmondta, hogy már második alkalommal támogatja a vállalat a fesztivált. Stuttgarti anyavállalatuk is az animáció mecénása, a helyi fesztivál díjnyertes gyerekfilmjeit le is vetítik a KAFF-on. Így a Kecskeméten élő német gyerekeknek is kedveznek a szervezők.

A fesztivál részletes programjai ITT olvashatóak.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!