Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 14. 21:40 | Szerző/forrás: keol.hu

Sikeres nyárindító fesztivál volt a Tojásfesztivál

Sikeres nyárindító fesztivál volt a Tojásfesztivál
Sikeresen zárta hétvégi rendezvényét az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelyet a Tojásszövetséggel és a Hírös Tojással szervezett meg Kecskemét főterén - áll abban a „történelmi visszatekintésben", amit a szervezők készítettek szerdán délután a vasárnap este véget ért fesztiválról.

Az eseménydús hétvégén mindenki megtalálta a neki megfelelő szórakozást. Számtalan gyermekprogram várta a legkisebbeket, óriáskerék, dodzsem, gokart, népi fajátékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások és a már hagyományosan elkészített puha ugrálóvár, a főtér közepét uraló, a Hírös Tojás által kitalált és megvalósított szalmajátszótér.

A tojásról szólt ez a hétvége a főtéren. Arról az élelmiszerről, amit tápanyagtartalma alapján az egyik legfontosabb tápláléknak tartanak a szakemberek. A fesztivál első napján az immár hagyományos óriásfőzéssel kezdődött a tojás népszerűsítése, mégpedig egy lecsós-gombás ágyon tojáspörkölt főzéssel. Az idén is rekord született, be is jegyezték az országos rekordok közé az 1300 adagnyi ételt „A legnagyobb méretű tojáspörkölt - Kodály Zoltán kedvenc gombás tojásos étele" címmel.

Idén is volt Múzeumi tojáskörút, amelyben a város négy múzeumának tematikus kiállítását ingyen látogathatták meg a résztvevők. Igazolásként pecsétet kaptak, cserébe pedig egy doboz tojást vehettek át. A Baromfi Termék Tanács standján tojás kvízt tölthettek ki doboznyi ajándék tojásért. Főzőshow-kon árult el mesterfogásokat Magos Zoltán, aki természetesen tojásos ételeket főzött.

A legnagyobb sikere ebben az évben is a Nemzetközi Tojásétel Főzőversenynek volt, ahol 16 csapat készített 48-féle tojásos ételt. Mindehhez a Hírös Tojás adta a 2150 darab tojást.

A verseny abszolút győztese a Magyarországi Olaszok baráti köre, a Gastro Maestro volt, akik már tavaly is méltán nyerték el a vándorserleget. Az értékelésben kiemelték díjaikkal Mészáros Vilmost, aki az Opál-Magyarkanizsa, (Szerbia, Vajdaság), képviseletében volt jelen. Ő a főétel kategória első helyezettje lett, második ebben a kategóriában a kecskemétiek közül a Tojás-land csapat (AZ-LAND Kft.) lett.

Ismét sikeres volt a Kereki Tojásfutam, amit a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai szerveztek. A Tojáskirály idén Rábel Gergő (11), a Tojáskirálynő pedig Somodi Emese (12). Tojáshercegnek Szabó Tamást (9) Tojáshercegnőnek Farkas Lucát (8) választották meg.

A kulturális programok is bőségesek voltak, mesejátéktól néptáncig a színpad elé szögezték a közönséget, csakúgy, mint a zenei programok. A szórakoztatás fontos szereplői, mint minden fesztiválon a koncertek voltak, országosan ismert előadókkal és ugyancsak ismert hazai együttesekkel. Pénteken a Mystery Gang csábította be a főtérre az embereket, majd a Spontán Blues Band marasztalta őket. Szombaton a Hegyalja Folk együttes kedvelői élvezhették a színvonalas előadást, majd a népszerű KFT együttes hatalmas helyi rajongótábora énekelte együtt a jól ismert számokat. Őket a szintén hazai Nova Prospect zenekar követte. Vasárnap a kiváló Veracruz Zenekart a Miskolci Illés EmlékZenekar koncertje követte. Az ismert retro dallamokat sokan énekelték együtt az előadókkal. A fesztivál záróakkordjaként a mindenki által ismert Dokk Együttes adta búcsúkoncertjét, ahol egykori rajongóik és a fiatalok egyaránt élvezték a rendkívül nívós előadást.

Kövessen minket a Facebookon is!