Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 23. 23:33 | Szerző/forrás: keol.hu

Sajtóreggeli: Fókuszban a közösségi közlekedés

Sajtóreggeli: Fókuszban a közösségi közlekedés
„Súlyos" témák voltak a nyári szünet előtti utolsó, csütörtöki közgyűlésen - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az újságíróknak a 2017. június 23-án rendezett sajtóreggelin.

Az újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetésen kiemelt téma volt többek között, hogy több napirend keretében is foglalkozott a közgyűlés a helyi közösségi közlekedéssel. Mint korábban megírtuk, ezek egyike keretében döntöttek arról, hogy pályázatot nyújt be Kecskemét a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a helyi közösségi közlekedés működtetéséhez. A város ugyanis 2016-ra eddig 326 millió forint támogatást adott a DAKK Zrt-nek a helyi közösségi közlekedésből származó veszteségek ellentételezésére, amelynek egy része visszaigényelhető az államtól.

Szó esett a sajtóreggelin a DAKK beszámolójáról is. Melyből kiderült, hogy az ellentételezésre a városnak további mintegy 300 millió forintot kellene fizetnie. A főbb adatokból kitűnik, hogy az utaslétszám tavaly további 1,8 százalékkal csökkent, a buszok kihasználtsága átlagosan 17 százalék. Mindez annak ellenére, hogy tavaly 6 alkalommal történt meg a menetrend módosítása oly módon, hogy az megfeleljen a felmerülő igényeknek. A szolgáltató új autóbuszokat is beszerzett, így a helyi közlekedésben résztvevő járművek átlag életkora 15 évről 10 évre csökkent.

A szolgáltató és a város közösen keresi a megoldásokat arra, hogy a közösségi közlekedés nagyobb kihasználtsággal működjön. Ennek érdekében és a felmerülő igények alapján döntött a testület a menterend újabb módosításáról. A változás lényeges eleme, hogy július 1. és augusztus 31. között próba jelleggel lesznek éjszakai járatok. A döntést egy online felmérés előzte meg, amely keretében mintegy 2500 kitöltött kérdőív érkezett. Ezeket alapul véve indulnak el az éjszakai járatok, amelyeknek az úticéljait, indulási időpontjait és útvonalait is a kérdőíves igényfelmérés eredményéhez igazították.

Kövessen minket a Facebookon is!