Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 23. 23:37 | Szerző/forrás: keol.hu

Kölcsey Kör – Az egyetem fejlődésének hatása Kecskemét életére volt a téma a fórumon

Kölcsey Kör – Az egyetem fejlődésének hatása Kecskemét életére volt a téma a fórumon
Három vendége volt 2017. június 22-én, csütörtök este a Piarista Gimnázium dísztermében rendezett Kölcsey Körnek. Finta Zita, a jelenleg még Pallasz Athéné, de augusztus 1-tól Neumann János egyetem kancellárja, dr. György László, a PADMA igazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

A Nemzeti Fórum Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata által szervezett 30. pódium-beszélgetésen a téma a „kecskeméti egyetem fejlődésének hatása a város életére" volt. a Beszélgetést dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét MJV önkormányzati képviselője moderálta.

A pódiumbeszélgetést dr. György László kezdte, aki beszélt arról, hogy hogyan került a PADMA élére, az egyetem fejlődéséről, valamint a jövőbeli tervekről is.

- Engem úgy választottak meg igazgatónak, hogy hoztam magammal egy programot. Ez a program több fontos elemből áll: épül egy nagyon szép infrastruktúra, ami akkor tudja betölteni a megfelelő szerepét, ha a szellem tartalom is passzol ehhez a 21. századi koncepcióhoz. Az egyik legfontosabb, hogy először is szükség van egy nagyon erős és színvonalas oktatói karra. Reméljük, hogy az ország egyik legjobb oktató gárdája fog majd összeállni a kecskeméti egyetemen, tovább szeretnénk hívni külföldi vendégelőadókat is - emelte ki György László.

Finta Zita, az egyetem kancellárja az elmúlt egy évről beszélt.

- Jelentős feladatok elé állított az integráció, de azt gondolom, hogy ezeken lassan kezdünk túllépni, és most már azokra a szervezési, építkezés jellegű munkákra tudunk koncentrálni. Most már mindenképpen az összes erőnkkel a minőségi egyetemi munkára tudunk összpontosítani. Kancellárként az a feladatom, hogy meg tudjam teremteni azt a biztonságos hátteret, ami egyrészt a pénzügyi finanszírozást, másrészt az összes többi szolgáltatást is magában foglalja, ami a hallgatók jólétét és tanulását elősegíti - mondta Finta Zita.

Szemereyné Pataki Klaudiát pedig az egyetem és Kecskemét kapcsolatáról kérdezte dr. Sztachó-Pekáry István. A polgármester az új egyetem városra, és a város fejlődésére gyakorolt hatását hangsúlyozta.

- Városunk gazdasági fejlettsége és az ipari, vállalkozói környezet most ért el egy olyan szintre, hogy igényt támasztott a város felé, hogy megfelelő minőségű egyetemi szolgáltatási legyenek Kecskemétnek. Azzal az oktatói gárdával, amit majd sikerül itt összeállítani, olyan szolgáltatást is tudunk kínálni, amivel egyrészt a város innovációs kihívásaihoz, másrészt a vállalati környezet fejlesztéseihez is effektív munkával tudunk hozzájárulni. A műszaki területen már vannak együttműködések: például a Mercedes már mérésekre ad megbízásokat a műszaki karnak - mondta a polgármester.

A polgármester az is kiemelte, hogy nagyon szerencsés az egyetem struktúrája: van kertészeti kar, pedagógus kar, műszaki kar, és most már kiegészült még egy gazdasági karral is. Ebből kifolyólag a legfontosabb üzleti szférának tudnak szolgáltatásokat nyújtani.

Kövessen minket a Facebookon is!