Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 1. 21:12 | Szerző/forrás: keol.hu

Dr. Bábel Balázs szentelte fel a megszépült matkói kápolnát

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs szentelte fel a megszépült matkói kápolnát
A kívül-belül teljesen megújított matkópusztai kápolnát július 1-jén, szombaton szentelte fel dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A kecskeméti önkormányzat képviseletében Sipos László tanácsnok, önkormányzati képviselő volt jelen az eseményen. (Fotók: Mátyus István)

Egy matkópusztai kőkereszt 2014-ben történt megszépítésén felbuzdulva a lokálpatrióták elhatározták, hogy megmentik a kápolnát is a településen. A százéves épület tetőszerkezete életveszélyessé vált, s megérett az idő a külső és belső renoválásra is. A matkói hívek egy emberként álltak a felújítás ügye mögé, melyet Sinkó András egyháztanácsi tag, a matkói Poliext CSÖVEK Kft. kereskedelmi vezetője karolt fel.

- 1918-ban az egykori iskolaépületet alakították át, bővítették ki kápolnává. A később már közösségi találkozóhelyként is funkcionáló épület tetőszerkezete azonban idővel teljesen tönkre ment. Cseréje nem valósulhatott volna meg a nagylelkű felajánlások nélkül - mondta Sinkó András.

Az egyházmegye és Kecskemét önkormányzata is 6-6 millió forinttal támogatta a felújítást, valamint a helyi hívek is mélyen a zsebükbe nyúltak a rekonstrukció során. A teljes költség megközelítette a 20 millió forintot. Ebből az összegből közös összefogással újulhatott meg két év alatt a matkópusztai kis templom.

A helyi közösség nagy álma volt, hogy a 100 éves évfordulójára, 2018-ra teljesen megújulhasson az épület. Az „álom" pedig már egy évvel korábban, 2017-ben megvalósult. Új lett a homlokzat, a tetőszerkezet, helyreállították a fatornyot, új a csatorna, a padlózat, a padok, a berendezési tárgyak, a világítási és a fűtési rendszer, valamint az ablakok is, melyekbe színes üvegeket építettek be. A harangláb is új, melybe a régi, 1923-ban öntött, felújított harang került. Ez utóbbi felújítását Bihar Sándor lakatosmester végezte.

A matkópusztai kápolnát július 1-jén, szombaton szentelte fel dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Aki méltatta a matkópusztai hívek szorgalmát, áldozatvállalását. Mint mondta, nagyobb településeken gyakran nehezebben kivitelezhetőek hasonló léptékű munkálatok.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház