Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 6. 22:24 | Szerző/forrás: hiros.hu

Női sorsok az 1956-os forradalomban

Női sorsok az 1956-os forradalomban
56 könnycsepp - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben címmel nyílt kiállítás szerdán délután a Cifrapalotában. A tárlat hölgyek életútján keresztül mutatja be, hogyan hatottak a nők az 1956-os forradalomra, és hogyan hatottak az események az ő életükre - tudósított a hiros.hu.

Szerdán délután nyitották meg a Cifrapalotában a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítását, melynek középpontjában a női sorsok állnak. Az 56-os események kapcsán sokaknak csak a férfiak jutnak eszükbe, holott nők is csatlakoztak a forradalomhoz: sebesülteket ápoltak, röpcédulát gyártottak, konyhán segítettek, nemegyszer részesei voltak a harcoknak és a forradalom leverésének következményei is ugyanúgy befolyásolta életüket.

A kiállítás 28 hölgy életútján keresztül mutatja be, hogyan is hatottak a nők az 1956-os forradalomra, valamint, hogy hogyan befolyásolta a forradalom az ő sorsukat.

A tárlaton Lévai Jánosné önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, aki beszédében kiemelte, fontos, hogy emlékezzünk történelmünk hős lelkű asszonyaira, lányaira, akiket a forradalom utáni időszak is nagyon kemény megpróbáltatások elé állított. A szakmai megnyitót Bán Attila őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese mondta.

A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével 10 és 17 óra között.

Kövessen minket a Facebookon is!