Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 12. 12:03

A „Harmónia” szolgált ebéddel a Wojtyla Központban

Képgaléria
A „Harmónia” szolgált ebéddel a Wojtyla Központban
A kaskantyúi „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény öt munkatársa kereste fel szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központot. Vancsik Anita telephelyvezetőn kívül további négy kolléga, Buzás Andrea, a lajosmizsei telephely élelmezésvezetője, Madi Sándor szakács, Juhász Krisztina gépkocsivezető és Sipos Sándor „mindenes” is megtisztelte jelenlétével a népkonyha sorsközösségét. (Fotók: Tódor Norbert)

Az étkezdében Vancsik Anita köszöntötte a gondozottakat, majd kifejtette: a „Harmónia” Integrált Szociális intézmény története 1990-re nyúlik vissza. Akkor kezdte meg működését a Kecskeméttől 45 km-re lévő Kaskantyún. Küldetésüknek a szenvedélybetegek és fogyatékossággal élő személyek, idősek rehabilitációs szemléletű szociális ellátását tekintik. 1999-től nappali ellátó szolgálatot működtetnek főképp alkoholbetegek számára, 2001-ben pedig létrehozták a Szenvedélybetegek Átmeneti Otthonát. 2003-ban került sor a rehabilitációs munka hatékonyságát fokozó Módszertani Modellház átadására, és 2007-ben megnyílt a rehabilitációs célú lakóotthon is. Összesen kilenc telephelyet üzemeltetnek kaskantyúi székhellyel. Ma integrált szociális intézményként végzik tevékenységüket.

Madi Sándor szakmai irányításával százhúsz adag gulyáslevest főztek a harmóniások, amint szakácsuk fogalmazott a Wojtyla Ház ebédlőjében: „különféle fűszerekkel újragondolva”. A remek ételt maguk a vendégek tálalták fel és osztották ki. Szolgálatukat egyöntetű elismerés koronázta a népkonyha étkezdéjében.

HÁTTÉR:

 A „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény szolgáltatásairól:

Kinek nyújtanak segítséget?

A „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott szociális létesítmény.

A rehabilitációs szemléletű integrált intézményben szenvedélybetegek, fogyatékossággal élő személyek, időskorúak, valamint azon 18. életévüket betöltött beteg személyek, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból otthonukban nem képesek gondoskodni, szociális ellátását végzik, ápolást, gondozást nyújtó intézményben, átmeneti otthonban, rehabilitációs célú lakóotthonban, ápoló-gondozó célú lakóotthonban és nappali ellátás keretében.

Ápolást, gondozást nyújtó intézményi elhelyezés során teljes körű ellátást biztosítanak, mely magába foglalja a lakhatást, a napi legalább háromszori étkezést, az egészségügyi ellátást, a mentálhigiénés ellátást, szükség szerint ruházattal, illetve textíliával való ellátást.

Alapvető feladatuknak tekintik a gondozás, ápolás mellett az eredményes rehabilitációt, ennek érdekében kiemelt figyelmet fordítanak:

- Az önálló életvezetési képességek helyreállítására, készségek fejlesztésére,

- Szociális kompetencia-, személyiség fejlesztésére, családi kapcsolatok erősítésére,

- Re-szocializációs, re-integrációs folyamat segítésére,

- Szabadidő, sport, kulturális és közösségi programokon való részvétel iránti igény kialakítására.

Az intézményi ellátásban jelentős szerepet töltenek be az idő strukturálását, a szabadidő hasznos eltöltését biztosító foglalkozások, foglalkoztatás megszervezése, melyek célja az egyéni készségek, képességek szinten tartása, fejlesztése, a pozitív megerősítés.

Ennek formái:

- Szocioterápiás foglalkozások: munkaterápia, terápiás és készség- fejlesztő foglalkozás, képzési célú foglalkozás.

- Munkavállalói jogviszony keretében szociális foglalkoztatás, ezen belül munka-rehabilitáció és fejlesztő- felkészítő foglalkoztatás: mezőgazdasági tevékenység, intézmény környezetében végzett kisegítő jellegű feladatok, kreatív tevékenység, stb.

Az intézmény ellátási területe Bács Kiskun Megye, a szenvedélybetegek Nappali Ellátása esetében Tabdi, Kaskantyú, Kiskőrös, Csengőd.

Az intézményi ellátás igénybevételének módja:

Az intézmény szolgáltatásainak igénybevétele önkéntes alapon, szóban vagy írásban megfogalmazott kérelem a (9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet alapján, és az alábbiakban felsorolásra kerülő mellékletek megküldése, vagy személyes átadása után elvégzett előgondozás eredménye alapján történik.

Felvételi kérelem mellé csatolandó dokumentumok:

Az 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról (továbbiakban: Szt.) 115./A §-a vagy a fenntartó döntése alapján térítésmentesen biztosítandó ellátások kivételével valamennyi személyes gondoskodási forma esetén a kérelem előterjesztésekor be kell nyújtani a melléklet szerinti jövedelemnyilatkozatot.

Tartós bentlakásos ellátás esetén - a Szt. 117./B §-a szerinti vállalás kivételével („Az ellátást igénylő, az ellátott vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését”) – a kérelem előterjesztésekor be kell nyújtani a melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot. A vagyonnyilatkozat 3. „Ingatlanvagyon” pontját rehabilitációs intézmény és rehabilitációs célú lakóotthon esetén nem kell kitölteni.

Idősek, fogyatékosok és demens személyek nappali ellátása, továbbá bentlakásos intézmény (az éjjeli menedékhely kivételével) esetén a kérelem előterjesztésekor csatolni kell a melléklet szerinti orvosi igazolást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést.

Az azonosításhoz szükséges, érvényes személyes iratok fénymásolata (személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, TAJ kártya, adókártya).

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház