November 25. hétfő, Katalin
Hírek, események 2006. június 29. 11:51

A Kalocsa-Kecskeméti Érsek Bora

A Kalocsa-Kecskeméti Érsek Bora
„A bor és a művészetek vidítják a szívet, de a bölcsesség szeretete méginkább.” Ezt az örök érvényű igazságot hirdetik azok a különleges boroknak a címkéi, amelyeket dr. Bábel Balázs tiszteletére palackoztak a közelmúltban. A Kalocsa-Kecskeméti Érsek borát, amely a Forrás Galériában meg is vásárolható, a Porta Egyesület kezdeményezésével születhetett meg.
A rendszerváltás előtt jelentős hagyománya volt annak, hogy az érsekségek, az elsődleges szakrális feladatokon túl a kulturális és gazdasági tevékenységek felkarolásában is szerepet vállaltak. A közelmúltban ennek jegyében több egyházi intézmény kezdett – elsősorban a régmúlt gyökereihez visszanyúló természetbarát gazdasági tevékenységet, mint például a gyógynövény termesztést, borászatot, gyógypárlatok készítését vagy a könyvnyomtatást. Hajdan a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség a térség egyik elismert és borértő, bortermelő helye volt. Erről árulkodik az érsekség alatt található évszázados pince és a hajdani hordók maradványai. Ezért is hozta létre a Forrás Galéria - mint a régi hagyományok és értékek megőrzője és tisztelője - a Porta Egyesület kezdeményezésére a Kalocsa –Kecskeméti Érsek borát. Az érsekség suffraganeusához tartozó legjobb fekvésű villányi termőföldekről származnak a Vylyan Pincészet által előállított borkülönlegességek, melyek minőségében kuriózumot rejtegetnek a bort szerető és értő embereknek. Méltóképpen képviselik a hajdani érsekségi borászati emlékeket, hagyományokat. - Ezeket a borokat Magyarország egyik legkedvezőbb fekvésű talaján, a napsütötte déli borvidékén termett gondosan válogatott szőlőből készítettük – árulta el lapunknak Iványi Emese, a Vylyan Pincészettől. A Villányi Clarum Cuvée 2005 két fajta házasítása: a Rajnai Rizling elegáns sokszínűségét, érett virágosságát szépen egészíti ki a könnyed, fűszeres Olaszrizling. Gyümölcsösen gazdag bor, friss illatokkal, ropogós savakkal. Aromavilága a citrusféléket, az ananászt, a zöldhéjú almát és a bodzavirágot idézi. Jól behűtve ajánljuk aperitívként, valamint fehér húsokhoz, halakhoz - egy üde bor a nyári időszakban. A Villányi Signum 2005 a Villányi borvidék legjellemzőbb fajtájából, Portugieser szőlőből készült. Élénk rubinvörös, könnyed, alacsony tannintartalmú bor, amelyben a hangsúly a gyümölcsösségen van. Piros bogyós gyümölcsöket idéző ízvilága csöppnyi fűszerességgel egészül ki. A mindennapok bora, amely könnyen párosítható egyszerű húsételekkel, egytálételekkel. A vörösboroknál alacsonyabb hőmérsékleten (12-13 ˚C-on) ajánlott fogyasztani. A Villányi Eximium Cuvée 2005 összeállításánál a fő szempont az volt, hogy jeles ünnepi alkalmakhoz illő borkülönlegesség szülessen, ami maradandó érték - hosszú pincei érlelésre is alkalmas. Mély tónusú, testes, koncentrált vörösbor. Illata az érett fekete bogyós és aszalt gyümölcsöket idézi, szép hosszú lecsengésében a fahéjas, szegfűszeges, borsos fűszeresség is megjelenik. 225 l-es magyar tölgyfahordókban érleltük, majd derítés és szűrés nélkül 15 hónap után palackoztuk. Ízvilágának összetettsége miatt sok étellel párosítható, elsősorban grillhúsokhoz, kacsa- bárány- és malacsültek mellé ajánljuk. Ezek a borkülönlegességek hozzáférhetők a Forrás Galériában, Kecskemét Kéttemplom köz 7. szám alatt.

Kövessen minket a Facebookon is!