Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 3. 11:10

Kalazanci Szent Józsefről a Wojtyla Házban

Képgaléria
Kalazanci Szent Józsefről a Wojtyla Házban
Csütörtökön Szabó István atya, a kecskeméti Piarista Rendház közelmúltban leköszönt házfőnöke, aranymisés pap kereste fel a Wojtyla Házat és tartott „Szegények Akadémiája” előadást a népkonyha gondozottainak Kalazanci Szent József, a piarista rend megalapítója életéről, szellemi hagyatékáról, valamint munkássága 21. századi nemzetközi és kecskeméti lenyomatairól. Mindemellett a rend megalapításának 400. évfordulója alkalmából római zarándoklatot szerveztek a helyi piaristák - erről szintén esett szó a ma délelőtti interaktív programon. (Fotók: Mátyus István)

A piaristákról szólva Szabó István elmondta: a rendet egy spanyol pap, Kalazanci Szent József, eredeti nevén José Calasanz (1557-1648) alapította 400 esztendeje. Kecskeméten 303 éve vannak jelen. A szerzetesek rendszerint hármas fogadalmat tesznek: szegénységet, tisztaságot és engedelmességet vállalnak. A piaristák esetében negyedikként ezekhez társul a gyermekek tanítása.

Kalazanci egyszer Rómában járt, ahol elhagyott, mondhatni csavargó gyerekeket látott az utcán. Úgy érezte, hogy tennie kellene értük valamit. Megfürdette, megfésülte őket, de közben rájött: ennél többre van szükségük. Ahhoz, hogy boldoguljanak az élet útvesztőiben, meg kell tanulniuk írni, olvasni. Ehhez a munkához keresett papokat. Ugyan korábban is léteztek egyházi iskolák, de azok mind „pénzesek” voltak. Hiába tért be Kalazanci ezekbe a tanodákba, hogy fogadják a szegény sorsú gyermekeket, egyik sem tette meg, mert pénzért végezték munkájukat. Kalazanci volt az első, aki „összehozott” egy olyan, papokból álló „tanári kart”, akik ingyen tanították a szegény gyerekeket.

Majd megalapította Európában az első ilyen jellegű intézményesített népiskolát a Felvidéken.

1714-ben eljutott a rend Kecskemétre is. A város akkori földesura, Koháry István hívta meg őket. Kései követőik azóta is jelen vannak, akik máig feladatuknak érzik a tehetséges szegény sorsú gyermekek felkarolását.

Jelenleg nyolc piarista szerzetes él Kecskeméten a számukra kialakított belvárosi rendházban. Közülük mindössze hárman aktívak, a többiek nyugállományba vonultak, ám papi szolgálatot továbbra is ellátnak. A piaristák által fenntartott (koedukált) oktatási-nevelési intézményeiben tehát zömmel polgári személyek: óvodapedagógusok, tanárok nevelnek, oktatnak - piarista szellemiségben.

E tanító rend Európában visszaszorulóban van - jelentette ki szomorúan az atya, „azonban másutt világszerte fejlődik, Indiában és a Fülöp-szigeteken különösen virágzik”.

A kecskeméti piaristák mindazonáltal egy Rómába szervezett zarándokúttal ünnepelték rendalapításuk 400. évfordulóját, Kalazanci „nyomait” keresve az örök városban. Végigjárták a „klasszikus helyeket”, végül pedig a rendalapító szobájában kötöttek ki, ahol minden úgy látható, ahogyan a szent 91 éves korában bekövetkezett halálakor hagyták.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája