Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 9. 12:26

KASZ+ 2017RE! kiállítás – A wojtylások is látták!

Képgaléria
KASZ+ 2017RE! kiállítás – A wojtylások is látták!
Az idei, XIV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpoziont, Nemzetközi Alkotótábort (KASZ+ 2017RE!) június 16. és július 7. között rendezte meg a K-Arts Művészeti Alapítvány a kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban. Utolsó nap a három hét „terméséből” nyílt záró kiállítás a közvetlenül mellette elhelyezkedő IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában. A tárlatot a Wojtyla Barátság Központ művészetek iránt érdeklődő gondozottai is megtekintették szerda délelőtt. A népkonyha csapatát Árvai István szervező fogadta a helyszínen. (Fotók: Tódor Norbert)

– Az elmúlt években a KASZ kecskeméti alkotóműhelye – a speciális acélszobrászat továbbfejlesztése mellett – tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé. 2013 óta több festőművész, grafikus, fotós használta ki a lehetőséget, hogy a képalkotás terén is kiváló művekkel gazdagítsák a szimpoziont, a KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programját – fogalmazott a tárlatvezető.

– A KASZ+ 2017RE! – XIV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, Nemzetközi Alkotótábor a megújulás jegyében egy kicsit visszanyúlt a múltba, a kezdetekre. Erre is utal a „RE” szócska. A 2017-es együttlét koncepciója egy rövid, tömör, ámde sok értelmezést megengedő kifejezés, témafelvetés köré épült. Egyik célunk az volt, hogy az első évek jeles alkotóiból néhány mestert ismét vendégül lássunk. Kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben hová fejlődtek, milyen művészi irányokat követnek mostanság – magyarázta a wojtylásoknak a KASZ+ 2017RE! lényegi elemeit Árvai István.

– A „RE!” másik tartalma az anyagok, eszközök újraértelmezése, melyhez alapul a KÉSZ Ipari Parkban fellelhető régi gépek, berendezések, szerszámok, tárgyak, bútorok szolgáltak. Egyfajta művészi újrahasznosítás, átértelmezés volt ez az „industrial design” jegyében, egy kicsit retro hangulatban. Specialisták, fiatal, kísérletező alkotók részvételével teljesedett ki ez a program – tette hozzá a szervező.

A tizennegyedik alkotótábort az alábbi művészek részvételével rendezték meg:

Drabik István szobrászművész

Majoros Gyula képzőművész

Dobó Bianka képzőművész

Kazi Roland képzőművész

Tóth Dominika Dalma szobrászhallgató

Parizán Mihály szobrászművész

Wahorn András képzőművész

Töttös Kata festőművész

Csertő Lajos iparművész

Dóra Emese képzőművész

Plank Antal képzőművész

Ulrich Gábor animációsfilm-rendező, képzőművész

A KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó ipartelepén 2004 óta minden nyáron találkoznak a vas és különböző fémek megmunkálói, újabban a szélesebb képzőművészet alkotói.

A helyszín változatos műszaki hátteret biztosít a művészeknek, adott a lehetőség a kísérletezésre, a különböző technikai eszközök kipróbálására. Gyakran mérnöki segítséggel, CAD-tervezéssel rajzolódnak ki a gyártmánytervek, hogy aztán a CNC gépek megmunkálják a fémet az elgondolt forma kialakításához. Lakatos, hegesztő, villanyszerelő, csőszerelő szakmunkások, valamint nyári gyakorlatukat töltő szakmunkás tanulók is részesei a munkának, 80-100 fő segédkezik a tábor sikeres lebonyolításában.

A táborozók elsajátíthatják a különböző gépek, berendezések használatát. Van, aki megtanul hegeszteni, megérti a CO, ill. az AWI hegesztés különbözőségét. A merészebbek a plazmavágó berendezést tanulják meg kezelni, a vastag acéllapokat rajzolatszerűen vágni, faragni. De olyan művész is akad, aki megismerkedik a CAD-tervezés rejtelmeivel és tervező mérnökké változik.

A 14 éve tartó kezdeményezés jelentősége is ez: a kortárs képzőművészeknek teret engedni, lehetőséget nyújtani a fejlődésre, új koncepciók megvalósítására, hogy gazdagabbá tegyék kis hazánk művészeti életét, valamint az alkotók nemzetközi kapcsolataikat is bővíthessék.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája