Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 15. 12:35

Isten jutalma az őbenne bízóknak: felépült Szikszón az új görögkatolikus templom

Képgaléria
Isten jutalma az őbenne bízóknak: felépült Szikszón az új görögkatolikus templom
Moldván Tibor 2009 óta görögkatolikus parókus Szikszón, az ottani egyházközség lelki vezetője. Lelkészi szolgálata során felismerte: az új évezred még fontosabbá tette a közösségek formálását, megtartását. Gyülekezetük folyamatosan bővül; régi hívek és fiatalok találnak náluk Krisztus egyházához, ezért 2011-ben Isten kegyelméből új templom építésébe foghattak. A cseppet sem egyszerű vállalkozás gyümölcse – viszontagságos utat, valóságos földi kálváriát követően – 2017 nyarán érett be. Parókiájuk történetéről, az új templom építésének körülményeiről beszélgettünk Moldván Tiborral, amikor hitvestársával a Wojtyla Barátság Központba látogatott augusztus derekán. (Fotók: Mátyus István)

– A Wojtyla Barátság Központ számos jókedvű adakozó, nagylelkű kecskeméti polgár támogatásával 2016 nyarán 500 ezer forinttal járult hozzá városunk új görögkatolikus templomának felépítéséhez, ezt újólag megköszönni érkeztünk most Kecskemétre – bocsátotta előre a lelkipásztor.

– Az anyagiakon túlmenően még többet jelentett számunkra az a lelki támasz, melyet Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója nyújtott nekünk szüntelen biztatásával, bátorító üzeneteivel, rendíthetetlen hitével, amikor időnként végképp úgy tűnt, mindörökre elakad a templomépítők szekere. Hívőközösségünk perselyezéssel összegyűjtött szerény adománnyal – 50 ezer forinttal – szeretné megköszönni felénk irányuló jóságát, továbbá azt a barátságot, szeretetet, mely új templomunk alapkő-letételétől kezdve mind a mai napig szívéből felénk árad. Fordítsa e kicsinyke összeget a Wojtyla sorsközösség javára legjobb belátása szerint – fogalmazott bevezetőjében Moldván Tibor.

– Egyházközségünk a kerület második legfiatalabb parókiája. Mátyás király idejében, 1458-ban már tudhatunk Sixóról, ahol főesperesség van tizenkét hozzátartozó parókiával. A 16. században Szikszó a felvidéki reformáció egyik központja lett, s ez bizony megtette hatását. A virágzó parókia az 1686-1747 közötti időkben beolvadt a környező közösségekbe: a szomszédos Pálfalába és a római katolikus egyházközségbe. Az újbóli önállósodás és életre kelés 1928-tól máig tart – adott történelmi betekintőt múltjukba a lelkipásztor.

– Hiába újult meg a régi templom a 2000-es években, a parókiaépület alagsorában pedig hittanterem épült, szolgálatom megkezdése után a hívekkel és a képviselőtestülettel közösen el kellett gondolkodnunk egy új templom megépítésének lehetőségén. 2011-ben vágtunk bele. Az idők során anyagi forrásaink többször is elapadtak, ezért nem egyszer leállásra kényszerültünk, ami sokakat elkeserített, passzívvá tett a gyülekezetben. Bevallom, volt úgy, hogy már-már feladtuk. De aztán mindig feltűnt valamiféle halvány reménysugár, isteni sugallat, sőt igazi csoda, ami végül folytatásra ösztökélt minket, és ami végtére felbátorította, valósággal összezárta a közösséget. Például egy, addig számunkra ismeretlen vállalkozó jelentkezett, és adott számottevő összeget, mert olvasta szórólapunkat, melyen a lakosság segítségét kértük. Akadt olyan adományozó, aki éppen esküvőre gyűjtött, viszont ígérte, később átadja a nekünk szánt pénzt – nemrégiben meg is tette. Ilyen és hasonló módon gyűlt össze hat esztendő alatt 187 millió forint, ennyi ugyanis a számla végösszege – számolt be dióhéjban a munkálatok befejezéséről Moldván Tibor.

– Amikor nagyon reménytelennek tűnik egy helyzet, akkor jön a mennyei segítség. Nem lehet megfejteni, és tudományos elméleteket sem tudunk felállítani, de a miértre igenis van magyarázat: mert merünk hinni, bízni Istenben – fogalmazott beszélgetésünk közben Farkas P. József.

Isten eme nagyszerű házának felszentelésére 2017. szeptember 9-én kerül sor, melyre a Wotjyla Barátság Központ munkatársai is meghívást kaptak. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház