Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 23. 22:11 | Szerző/forrás: keol.hu

Kegyetlen csempészekről vallottak a túlélők Kecskeméten

Kegyetlen csempészekről vallottak a túlélők Kecskeméten
Menekültek és szemtanúk tanúvallomásainak ismertetésével folytatódott tegnap a Kecskeméti Törvényszéken a halálkamion-per tárgyalása.

Mint emlékezetes, 2015. augusztus 26-án hetvenegy holttestet talált a rendőrség az ausztriai Parndorf (Pándorfalu) közelében az autópálya mellett hagyott, a magyarországi Mórahalomról indult hűtőkamionban. Az áldozatok iraki, afgán, szír és iráni illegális határátlépők voltak - köztük nyolc nő és négy gyerek -, akik Németországba akartak eljutni az embercsempészekkel, ám a levegőtlen raktérben összezsúfolva mindannyian megfulladtak. Hiába dörömböltek már az indulás után néhány órával, a teherautó sofőrje azt az utasítást kapta a banda főnökétől, hogy ne álljon meg, ne nyissa ki a rakteret, a lényeg az, hogy minél gyorsabban Németországba érjenek.

A száznyolcvanhat tanúvallomásból tegnap ötvenet ismertetett a bíróság, amihez a vádlottak nem fűztek észrevételt. A tizenegy vádlottból csak a hetedrendű, a bolgár Viktor V. nem volt jelen, ő továbbra is szökésben van. A bolgárok egyébként sofőrként vettek részt a magyarországi tevékenységét 2015 februárjában megkezdő embercsempész bandában, őket a másodrendű vádlott, a bolgár Metodi G. szervezte be.

A menekültek a banda módszereiről azt vallották, hogy alkalmanként több tucat embert is bezártak egy kisteherautóba, de hiába dörömböltek a levegőhiány miatt, a sofőr nem állt meg, pedig egy gyerek is elájult. Egy másik csempészakcióban részt vevő iraki tanúk horrorisztikus körülményekről számoltak be, nem volt levegőjük, vizük, csak állva tudtak utazni, a gyerekek pedig sikoltoztak és hánytak a rosszulléttől. Olyan csempészutakról is elhangzott beszámoló, amelyeken az illegális migránsoknak személyautók csomagtartóiban, kettesével kellett utazniuk. A menekültek egyébként nem vallottak a sofőrök és a banda tagjai ellen, illetve nem emlékeztek rájuk.

A tárgyalás ma folytatódik.

Kövessen minket a Facebookon is!