Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 4. 12:09

A wojtylások is gratuláltak Hajagos Csabának

Képgaléria
A wojtylások is gratuláltak Hajagos Csabának
A Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa augusztus 20-a alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült – bár egy őt és családját ért autóbaleset miatt átvenni még nem tudta. A nívós állami elismerés apropóján köszöntötték ma a neves kutatót a Wojtyla Barátság Központ gondozottai, akiknek készséggel mesélt eseményekben, fordulatokban gazdag életéről, eddigi tudományos pályafutásáról a 32 esztendős tudós. (Fotók: Tódor Norbert)

– Idestova három éve dolgozom a múzeumban.  Az ottani pályafutásom „A beszélő köntös” kiállítással kezdődött, majd sorra jöttek a kihívások. A 20. századot feldolgozó tárlatok közül a legkomolyabb munkámnak az érseki helynökségen helyet kapó ’56-os tárlatot tartom, ez sok kutatást és a városi intézmények együttműködését igényelte. Utána jött a málenkij robot és Gulág-emlékév, rengeteg kiadvánnyal, vándorkiállítással, konferenciával. Sok olyan történetet, emléket tudtunk napvilágra hozni, amelyek­ már feledésbe merültek, illetve annak idején elhallgatták őket. A Kecskeméti Televízióban önálló műsorom fut, ellátom a Hírös Históriák felelős szerkesztését, a Nemzeti Emlékezet Bizottságnál és a Magyar Tudományos Akadémia Vidéktörténeti Téma­csoportjánál is vannak folyamatban lévő kutatásaim – adott ízelítőt közelmúltjából és jelenéből Hajagos Csaba.

– Levéltári időszakom alatt is rengeteget tanultam. A legnagyobb lökést a kibontakozáshoz dr. ­Rosta Szabolcs igazgató úr adta. Kriston Vizi Józsefnek is rengeteget köszönhetek. Nem ijedek meg, nyitott vagyok az új kihívásokra, vélhetően ezért bíztak rám egyre jelentősebb feladatokat. A Történeti-Néprajzi Gyűjtemény vezetőjeként nagy felelősséggel járó feladatköröm van, ezt a jelentős bizalmat úgyszintén szeretném megszolgálni. Bán Jánosnak, a Kecskeméti Médiacentrum ­vezetőjének is köszönettel tartozom a segítségéért.

Hajagos Csaba szakmai elkötelezettségét jellemzi, hogy – amint előadása közben kifejtette – neki is alkalma volt megtapasztalni a magánszektorban, milyen érzés jól keresni. Ám a kiemelkedő megélhetést biztosító fizetésnél fontosabbnak tartja azzal tölteni mindennapjait, ami igazán közel áll szívéhez: történeti kutatásokkal, ismeretterjesztéssel foglalkozni – még olyan áron is, hogy a korábbi „maszekoláshoz” képest lényegesen szerényebb anyagiakkal kell beérnie. Szívesen teszi dolgát, vállalja a reá rakodó terheket, mert „Szeretném visszaadni azt a társadalomnak, tanáraimnak, segítőimnek, szakmai pártfogóimnak, amit tőlük kaptam. És ha egy közeli iskolába látogatva megkérdezik tőlem, mennyivel tartoznak nekem az előadásért, így felelek: ezt meg sem hallottam.”

Magánéletét szóba hozva elmondta: feleségével nemrégiben tartották egyéves házassági évfordulójukat. Hitvestársa tudja, hogyan éli életét. Így ismerte meg, és ezt elfogadja. Teljes hátteret biztosít, hogy kipihenten tudjon nekivágni munkájának, amiért rendkívül hálás neki. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája