Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 27. 22:57 | Szerző/forrás: keol.hu

A Város Bora az Őszi Helyi Termék Ünnepen

A Város Bora az Őszi Helyi Termék Ünnepen
Városunk közel négy évtizede rendezi meg a Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyt. A szervezésben, a hely és a szakemberek biztosításában a Katonatelepi Kutató Állomása (NAIK SZBKI), valamint a Mathiász János Borrend nyújt segítséget.

Kecskemét kulináris arculatának kialakítása, valamint városunk bormarketingjének fejleszté-se során merült fel az igény, hogy minden évben kerüljön kiválasztásra egy olyan bor, amely megfelelően bemutatja Kecskemét szőlőtermesztését, szőlőnemesítését, borászatát a városi marketing, a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése érdekében.

A Mathiász János Borrend 2007. évben - Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Zombor Gábor felkérésére dolgozta ki javaslatát a Kecskemét Megyei Jogú Város Bora cím létesítésére és a bor kiválasztására. A javaslatot elfogadva a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése létrehozta a Kecskemét Város Bora címet, amelyet egy évre adományoz.

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat által ki írt Város Bora címre 2008 óta lehet pályázni. A megvalósításáért a Mathiász János Borrend a felelős.

A cím viselői:

2008-ban Dimenzió Borászat Kft. - Kövidinka bora

2009-ben Varga Birtok Kft. - Rajnai rizling bora

2010-ben Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet - Kövidinka bora

2011-ben Keresztes József - Hetényi József - Kadarka bora

2012-ben Varga Birtok Kft. - Rajnai rizling bora

2013-ban Dimenzió Borászat Kft. - Fehér cuvée bora

2014-ben Dimenzió Borászat Kft. - Rajnai rizling bora és Keresztes József - Hetényi József - Kadarka bora

2015-ben Polyák borászat - Ottonel muskotály borra

2016-ban Polyák borászat - Királyleányka borra

2017-ben DAMAX Kft. - Cserszegi fűszeres/Kövidinka cuvée bora

A Kecskemét Város Bora cím elnyerésére a Kunsági borvidék termelői részére kiírt Kecs-kemét Város és Környéke Termelői Borverseny keretein belül lehet nevezni. A nevezés feltétele a borversenyen való részvétel és ott kiváló, illetve jó helyezés elérése.

A város borára elsősorban Arany Sárfehér, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Kövidinka, Rajnai rizling, illetve ezen fajták dominanciájával készült cuvée, majd később Kadarka és Kék-frankos fajtáknak a jövedéki és a bortörvény betartásával készült borral (hegyközségi igazo-lás, stb.) lehet nevezni.

A Termelői Borverseny eredményeinek és Kecskemét Város Bora elismerő cím nyertesének kihirdetésére ünnepélyes keretek között - május hónapban - a Városházán kerül sor.

Kecskemét Város Önkormányzata meghatározott mennyiségű lepalackozott, egyedi cím-kével ellátott tételt vásárol a termelőtől, továbbá a termelő részére saját használatra „Kecs-kemét Város Bora " cím embléma (jelzés) kerül átadásra, melyet a nyertes bor forgalmazá-sához egy évig használhat fel.

A Mathiász János Borrend 2004 óta a nyári városi rendezvényen - ingyenes kóstolással egybekötve - bemutatja a borversenyen díjnyertes homoki borokat és - a megtisztelő cím kiírása óta - a nyertes Kecskemét Város Borát.

Az Őszi Helyi Termék Ünnepen, szeptember 30-án a Város bora cím bemutatását Kolozsi R. Gyula, Mathiász János Borrend alelnöke, ceremóniamestere tartja 17 órakor a nagyszínpadon.

A Helyi Termék Ünnepen valamennyi Város Bora címet elnyert borászat bemutatkozik, a Dimenzió Borászat Kft. és Keresztes József - Hetényi József személyesen mutatja be díjazott borukat és vásárolni is lehet, míg a Polyák borászat borait kóstolni lehet.

Kövessen minket a Facebookon is!