Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. október 4. 11:36

Prikkel Antal a Sankido karatéról és Japánról

Képgaléria
Prikkel Antal a Sankido karatéról és Japánról
A szentkirályi szikvíz és ivóvíz palackozó üzem tulajdonosa – egyben a Wojtyla Barátság Központ régi támogatója – Prikkel Antal tartott előadást a közismert belvárosi népkonyha gondozottjainak a szociális létesítmény Pintér József termében. Beszámolt Japánban tett két évvel ezelőtti körutazásáról és karate iskolájával is megismertette hallgatóságát a sikeres vállalkozó. (Fotók: Mátyus István)

Prikkel Antal sportszenvedéllyel mélyen átitatott bemutatójában – a karatét érintő szimbólumok, egyéb ismeretek, aktualitások mellett – rávilágított Japán legkiemelkedőbb nemzeti értékeire is. Ezek pedig az alázat, egyszerűség, tisztaság, pontosság, nyitottság, precizitás, mások feltétel nélküli tisztelete. E jellemzők tették és teszik mai napig is naggyá Japán népét, akiket ezért minden elismerés megillet – hangoztatta a japánokat rajongásig tisztelő-becsülő vállalkozó, miközben – videóvetítés, fotónézegetés keretében – szót ejtett az ottani nagyvárosok forgatagában kavargó helyi lakosok mindennapi életéről, Európa ezen szegletében különösnek, sőt nem ritkán egyenesen furcsának ható szokásaikról.

Szentkirályi karate iskolájáról elmondta: célja a klasszikus bujutsuba és a modern Japán budóba foglalt harcművészetek mint KARATE-DO,TENSHIN SHODEN KATORI SHINTO RYU gyakorlásának és elsajátításának előre vitele. Az iskola neve magában kívánja foglalni a tettnek és gondolatnak azon sajátosságait, amelyek meghatározzák a harcművészetek fejlődését. Következésképpen a harcművészeteket szellemi és fizikai tevékenységnek minősíti, melyek az egyén társadalmi környezetbe való beilleszkedését mozdítják elő. Segít annak tekintetében, hogy az egyén megtalálja a kölcsönös jólét érzést a mindennapokban előforduló konfliktus helyzetekben.

Az egyéni fejlődés keresése a különböző harci szabályokon, eltérő technikák alkalmazásán keresztül elkerülhetetlenül három fokozaton megy át: első a technikai, második a belső (az energia tanulmányozása), harmadik pedig tetteink időben és térben való harmonizálása. Ez a kutatás vagy tanulás nem lehet egyszemélyes munka eredménye, hanem szintén szükséges a másokkal való együttműködés. Az őszinte, kitartó, a barátságra, kölcsönös boldogulásra alapuló munka lehetővé fogja tenni az egyén személyes és társadalmi megvalósulását, beilleszkedését. Egy sportoló teste, bölcs lelke elengedhetetlen ennek eléréséhez – derült ki Prikkel Antal beszámolójából.

A vállalkozó-sportember a Sankido karate legfőbb vonásait is körvonalazta prezentációja közben. A pusztakezes önvédelmi harcművészet a Shito-ryu, Shukokai és a Sankukai karatén keresztül fejlődött ki. Alapítója a nemzetközi Jitakyoei Budo szervezet vezetője Sergio Mor Stabilini 8. Dan mester. A Sankido karate lényege: harmonikus kapcsolat az ellenféllel, felhasználva a támadó erejét majd ellene fordítva azt; védések, rúgások, ütések, lábsöprések és különböző szabadulásokon keresztül érvényesül a győzelem. A stílus sajátossága az úgynevezett kombináció alap és a kaiten rendszerek, amelyek igazán egyedivé teszik ezt az irányzatot. Gyakorló küzdelmi rendszerei párban vagy két támadó ellen zajlanak, amelyeket randori, sanku és ninin gake-nek nevezünk, technikai megoldásai egyediek és életszerűek. A Sankido karatéban is megvannak az alap tanuló és mester formagyakorlatok (21 kata). A katák értelmezése (bunkai): több ellenfél elleni bemutatása életszerűen, valamint a budo magas szintű megértése (satori) – ismertette a Sankido alapjait az előadó. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája