Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 6. 22:31 | Szerző/forrás: hiros.hu

Az élet forrása: a víz - A Bácsvíz szakembere tartott előadást a könyvtárban

Az élet forrása: a víz - A Bácsvíz szakembere tartott előadást a könyvtárban
Az idei évi Országos Könyvtári Napok tematikus címe a ,,Csak tiszta forrásból". A hét minden napján ennek jegyében szerveznek programokat. Csütörtök délután az élet forrása, a víz volt a kiemelt téma. A szervezők a Bácsvíz képviselőjét hívták meg a rendezvényre - írta meg a hiros.hu

Az Országos Könyvtári Napok csütörtök délutánján minden a vízről szólt. Vízkészleteink egyre fogynak, és tagadhatatlan, hogy nem becsüljük meg eléggé ezt az életet adó forrást. Hogy a program vendégei egy kicsit szembesüljenek az ivóvízzel kapcsolatos tényekkel, és arra, hogyan kerül a víz az otthonaikba.

- Azt hiszem, nem lehet elég sokat beszélni arról, hogy változtatni kell a szemléletünkön, azzal a felelősséggel kell viszonyulnunk a vízhez, hogy annak a használatába a lehető legnagyobb takarékossággal járjunk el, ugyanakkor használjuk ki a víznek azt az egészséges lehetőségét, hogy ivóvizet fogyasszunk - mondta Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgatója.

Az előadáson először a víz körforgásáról volt szó, majd arról beszélt az előadó, hogy Kecskemét hogyan illeszkedik ebbe a körforgásba. Kiderült: Kecskeméten a Bácsvíznek  összesen 50 kútja található. A vizet 200-500 méter mélységből nyerik, a tisztítás során pedig nem használnak vegyszereket, mivel a nyersvízben lévő nem kívánatos anyagok megfelelő oxigénbevitellel eltávolíthatók.

A könyvtár igazgatója tippeket is adott azok számára, akik tudatosabban akarnak viszonyulni a vízhez. Elmondása szerint sokat segít, ha átalakítjuk szokásainkat, és fürdés helyett a víztakarékosabb tusolást részesítjük előnyben. Valamint fogmosáshoz sem szükséges végig folyatni a vizet, elég, ha csak öblítéskor nyitjuk meg a csapot.

Kövessen minket a Facebookon is!