Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 10. 23:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Kiváló eredménnyel zárta a sakk világbajnokságot a kecskeméti fiú

Kiváló eredménnyel zárta a sakk világbajnokságot a kecskeméti fiú
Az idén Uruguayban rendezték meg a Korosztályos Ifjúsági Sakkvilágbajnokságot, ahol 53 országból 385 játékos mérte össze az erejét. Magyarországot a 18 éves korosztályban a kecskeméti Piarista Iskola 10.a osztályos tanulója, Marosi Levente képviselte.

Levente többszörös magyar bajnokhoz méltóan az idén nyáron is megnyerte a Korosztályos Magyar Bajnokságot, és ezáltal válaszhatott, hogy a Romániában lévő Európa-bajnokságra, vagy a montevideói vébére megy. A kecskeméti bajnok ez utóbbit választotta, és döntése nem bizonyult rossznak, hiszen a 62 fős mezőny első harmadában végzett. Magyar sakkozónak ez kiváló teljesítmény, lévén a nagy nemzetek profi sportolói Leventével ellentétben minden erejükkel a sakkra koncentrálnak, és nem járnak iskolába.

Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a kecskeméti sakkozó fiú úgy érte el ezt a kiváló eredményt, hogy végig az élmezőnnyel küzdött. Ha kicsit szerencsésebb, akár még a dobogóra is felfért volna. Nehéz dolga volt, hiszen a Dél-Amerikába tartó út fárasztó és nagyon megterhelő volt, hiszen itthonról 17 órás repülőút várt rá, hogy eljusson a másik kontinensre. Az sem könnyítette meg helyzetét, hogy Uruguayban 5 órás eltolódáshoz kellett alkalmazkodnia, s csupán 1napja volt arra, hogy átálljon. A verseny 12 napon át zajlott.

Dél- Amerikában egy világversenyhez méltatlan körülmények között zajlott a verseny, ám a nehéz körülmények ellenére Levente igen jól szerepelt. Nem számított neki, hogy itthon éjszaka lenne, vagy milyen az időjárás, így is a legjobban szereplő magyar játékos lett. Tudását nemzetközi szinten is bizonyította. A 11 fordulót 5 győzelemmel, 2 döntetlennel és 4 vereséggel zárta, és még Élő-pontot is sikerült nyernie. Levente nagyon hálás a családjának, a testvéreinek, barátainak, barátnőjének és tanárainak is, akik végig mellette álltak és támogatták egész verseny alatt.

Külön megköszönte szponzorainak, hogy lehetővé tették kiutazását a világbajnokságra, vagyis Kecskemét Város Önkormányzatának, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft-nek, valamint a Piarista Iskolának. Reméljük, még sokszor halljuk a nevét a hazai és a nemzeti porondon.

Kövessen minket a Facebookon is!