Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 13. 11:16

Újból „négycsillagos” ebéd a Wojtylában

Képgaléria
Újból „négycsillagos” ebéd a Wojtylában
Kissé úgy érezhették magukat péntek délben a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai, mintha egy napra szállodává alakult volna a népkonyha. Nem véletlenül, hiszen mai ebédjük a kadafalvi Harmónia utcából érkezett, egyenesen a Granada négycsillagos hotel étterméből. (Fotók: Mátyus István)

Bárdi Sándorné, a szálloda tulajdonosának adománya tette lehetővé ugyanis, hogy a rendszeresen ide járó nincstelenek kissé kizökkenjen a mindennapok szomorú valóságából, és olyan érzés fogja el őket, mintha ezúttal valódi étteremben lennének. A szálloda méltónak bizonyult régi jó hírnevéhez; mindenkinek nagyon ízlett a feltálalt slambuc savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel.

Az étel nevének hallatán igen sokan elcsodálkoztak; nem tudták, mit is takar pontosan az elnevezés. A szálloda munkatársai – akik az ebédet kiszállították – segítettek felismerni az óriási bogrács tartalmát: a slambuc nem más, mint egy tésztából és burgonyából készült, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik. Ha mégsem abban készítik, akkor viszont nem nevezhető slambucnak – tudhatták meg az ellátottak.

Elhangzott továbbá, hogy hajdú-bihari tájjellegű ételről van szó, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először, számos helyen azonban öhömpörköltként tartják számon. Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat viszont más névvel illetik és elkészítési módjuk is eltérhet kisebb-nagyobb mértékben.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház