Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 17. 21:59 | Szerző/forrás: hiros.hu

Kodály Zoltán szülővárosa ünnepi műsorral tisztelgett híres szülöttje előtt Budapesten

Kodály Zoltán szülővárosa ünnepi műsorral tisztelgett híres szülöttje előtt Budapesten
„Születtem Kecskeméten" címmel rendeztek Kodály koncertet hétfőn este Budapesten, a RAM Colosseumban. A hangversenyen körülbelül 150 kecskeméti zenész és táncos működött közre. A gálaműsor nagy sikert aratott - tudósított a hiros.hu

A műsorban számos kecskeméti zenész és táncos működött közre (Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Ars Nova Énekegyüttes, Kecskeméti Fesztiválkórus, Kecskemét Táncegyüttes), valamint Meláth Andrea, Szokolai Dongó Balázs, és a Csík Zenekarból Csík János, Kunos Tamás és Bartók József.

A műsor előtt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony köszöntötte a vendégeket.

Az est programjának gerincét Kodály egyik legjelentősebb művének részletei képezték. A Színházi nyitány a Háry János daljáték bevezetőjének, igen ritkán játszott koncertváltozata, a két kórus tétel, valamint az estet záró Intermezzo szintén ennek a műnek, talán legnépszerűbb tételei voltak.

Kodály alkotói korszakának kései, 1959-ben készült Mónár Anna balladájának szólistája, a nemzetközi rangú Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő Meláth Andrea volt.

Galántai táncok nagyszabású tánckölteményben és a Magyar rondóban is népi tánc dallamokat dolgozott fel a szerző. Ezt a gyökeret mutatta be az előadás Csík János és barátai, valamint a Kecskemét Táncegyüttes közreműködésével.

Kodály művészetének talán legkiemelkedőbb műfajából, a capella kórusokból adott ízelítőt az Ars Nova Énekegyüttes, Kiss Katalin vezetésével. A Kállai kettős megszólaltatására, megelevenítésére pedig a teljes előadó apparátus összefogásával került sor.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kiemelt feladatának tekinti Kodály Zoltán zenekari műveinek repertoárján tartását, és e remekművekkel való találkozások által megélt élmények, - közönséggel történő mind többszöri - megosztását.

Kövessen minket a Facebookon is!