Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 23. 14:06

Wojtyla Ház: ’56 emlékére adományozott ebédet a Rotary Club

Képgaléria
Wojtyla Ház: ’56 emlékére adományozott ebédet a Rotary Club
Patocskai Gábor elnök, Nagy-Batiz Erzsébet titkár, valamint Tari Jenő a magyarországi Rotary District Dél-Alföldi Régiójának koordinátora részvételével ebédet osztott október 23-án a Kecskeméti Rotary Club a Wojtyla Barátság Központban. A támogató közösség életéről Patocskai Gábor számolt be, akit nemrégiben választottak elnökké a 2017-18-as Rotary-évre vonatkozóan. (Fotók: Tódor Norbert)

– Az Egyesült Államokból indult nemzetközi mozgalmunk tekintetében a gazdasági év július 1-jén indul és a következő esztendő június 30. napjáig tart. Helyi szervezetünk 1999-ben tartotta megalakuló, úgynevezett Charter ünnepségét – kezdte a bemutatkozást Patocskai Gábor a szociális intézmény étkezdéjében.

– Nem először vendégeskedünk a Wojtyla Házban – vetette közbe. – Tavaly, még Csizmadia László elnöksége idején két alkalommal segítettük a népkonyha sorsközösségét. Ennek folytatása a mai ebédosztás, melynek apropóját az ’56-os eseményekre való emlékezés adta – jelentette ki az ellátottakhoz szólva.

– Rotary Clubunk tevékenysége összetett. Részint közösségépítő programokat szervezünk, melyben megjelenik a társadalmi felelősségvállalás gondolata, emellett városszépítő aktivitásokban, adománygyűjtő akciókban úgyszintén részt veszünk. Legutóbbi projektünk a „Tapintható láthatatlan”, Kecskemét főterét gyengén látó és vak polgártársaink számára is érzékelhetővé tevő makett szobor, melynek az idei Rotary-évben folytatása következik a második ütemmel, miáltal a főtér másik fele is „láthatóvá” válik számukra.

Farkas Pál önkéntes szervező munkatárs kérdésére válaszul elhangzott: – Egyik legkiemelkedőbb feladatunknak az ifjúsági csereprogramot tekintjük. Jelenleg négy kecskeméti illetőségű diák tölti egyéves kiküldetését a világ különböző országaiban, zömmel a tengerentúlon. Mi szintén négy külföldi cserediákot fogadunk: egy fiút Argentínából, szintén egy fiút Mexikóból, egy leányt Japánból, további egy leányt Kanadából. Ők helyi középiskolákba járnak, magyarul tanulnak, családoknál ismerkednek hazai valóságunkkal, miközben ismeretségek, barátságok születnek – talán életre szólóan. Tapasztalataikról, élményeikről saját hazájukban is beszámolnak, a helyileg illetékes, úgymond „küldő” Rotary Clubokban. A „mi gyerekeink”, akik most kint tartózkodnak, viszonossági alapon, mintegy „nagykövetként” számolnak be a fogadó országokban hazánk életéről.

– Mindezeken túlmenően támogatunk egy kedvezőtlen anyagi körülmények között élő, ám rendkívül tehetséges, Zeneakadémiára járó fiatal leányt, akinek a Nagytemplomban általunk szervezett, lézershow-val egybekötött koncert bevételéből két esztendeig havi 20 000 forintos ösztöndíjat tudunk biztosítani – tette hozzá Patocskai Gábor.

– A nemzetközi Rotary mozgalom a gyermekbénulás betegség visszaszorításáért is sikeresen küzd – nem kis mértékben Bill Gates patrónusának köszönhetően. Magyarországon kevésbé aktuális e téma, de például Indiában és az afrikai kontinensen máig akut probléma. Egyébiránt pedig köszönjük, hogy saját lelkünket is ápolhatjuk azzal, hogy adhatunk valamit Önöknek – fogalmazott végül az ebédlőben a társaság vezetője, aki Nagy-Batiz Erzsébet társaságában mintegy 120 adag ízletes melegételt osztott ki a rászorulók között.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház