Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 26. 20:37 | Szerző/forrás: keol.hu

A Cseh Köztársaság nagykövete nyitotta meg a Comenius kiállítást a Refiben

A Cseh Köztársaság nagykövete nyitotta meg a Comenius kiállítást a Refiben
„Iohannes Amos Comenius Munkássága" címmel nyílt kiállítás az Újkollégium Dísztermében 2017. október 26-án, csütörtökön délután. A kiállítást Őexcellenciája Dr. Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete nyitotta meg. A kiállítás a Reformáció 500. évfordulójára emlékezve, a közép-európai nemzetek közös kulturális örökségére és a keresztyén nevelés ma is aktuális értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A megnyitót megelőzően a nagykövet a Kecskeméti Református Gimnázium diákjainak angol nyelven tartott tájékoztatót, majd a megnyitóra megérkezett Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is. Rajta kívül a megnyitón részt vett Varga Nándor, a Kecskemét-nyugati egyházrész lelkipásztora, elnöklelkész is.

A Kecskeméti Református Gimnázium kórusának rövid műsorát követően Szenes Mártonné Durucz Anna igazgatónő köszöntötte a megnyitón megjelenteket, majd az alpolgármester méltatta a tárlatot:

- Egy olyan korba vezet el minket, amikor mind a Cseh Királyság, mind Magyarország Európa jelentős államai voltak: gazdasági és kulturális szempontból is - mondta Szeberényi Gyula Tamás. - Ugyanakkor nem csak ebbe a korba jutunk a tárlat révén, hanem a reformáció korába is. Amelynek október 31-én ünnepeljük az 500. éves évfordulóját.

Ezt követően a több nyelvet is jól ismerő Dr. Juraj Chmiel szinte akcentus nélkül elmondott, hibátlan magyar nyelvű beszédben nyitotta meg a kiállítást.

Iohannes Amos Comenius nagyhatású protestáns pedagógus Lorántffy Zsuzsánna meghívására tanított és alkotott Felső-Magyarország református kollégiumában, Sárospatakon. Az életét és munkásságát bemutató kecskeméti kiállítás a csehországi Uherský Brodban működő Comenius Múzeum közreműködésével jött létre. A kiállítás 2017. október 26-27-én, valamint november 6-tól november 15-ig, hétköznapokon hivatali időben tekinthető meg az Újkollégiumban.

Kövessen minket a Facebookon is!