Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 16. 21:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Centenáriumi Gömbsátor épül fel a kecskeméti Vasútparkban

Centenáriumi Gömbsátor épül fel a kecskeméti Vasútparkban
Kecskeméten a jövő hét derekától épül fel a Vasútpark néhány éve felújított sétányán, és november 24. és 29. között lesz ingyenesen látogatható az a rendhagyó történelmi panoráma, amelyet eddig már hazánk több nagyvárosában is bemutattak.

A példaszerű kormányzati és közgyűjteményi összefogás megvalósulásának szakmai munkatársa Dr. Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese, míg az eredeti tárgyi anyagok egy részét a neves keceli gyűjtő, Polgár Zoltán kölcsönözte.

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem - amennyire lehet - itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A Magyar Nemzeti Múzeum által gondozott, az I. világháború korát idéző történeti vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható vagy csupán digitális eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt, érzelmileg is megérintve lehet megismerni a korszakot, amibe a közemberek kerültek a háború éveiben.

A kiállítást 2017. november 24-én 14 órakor Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitja meg.

Köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Kövessen minket a Facebookon is!