Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 17. 20:54 | Szerző/forrás: keol.hu

Történelem gömbsátorban – Kecskemét a Nemzeti Múzeum országjáró kiállításának következő állomása

Történelem gömbsátorban – Kecskemét a Nemzeti Múzeum országjáró kiállításának következő állomása
Szokatlan vállalkozásba kezdett a Magyar Nemzeti Múzeum. Kilépve az épület falai közül az első világháború centenáriumi éveiben országjáró múzeum-körútra indultak egy 18 méteres gömbsátorral. A sátor, mint megírtuk, Kecskeméten november 24-től 29-ig lesz látható a Vasútparkban. Ma pedig a részletekről tartottak sajtótájékoztatót a Kecskeméti Városházán.

A sajtótájékoztató résztvevői voltak: Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét MJV alpolgármestere, Berényi Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum Kommunikációs és Stratégiai Főosztálya mb. főosztályvezetője, Dr. Császtvay Tünde, a kiállítás főkurátora és Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás alkurátora.

Mint elhangzott, a kiállítás címe - Többes számban - is utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában ebből a háborúból már nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké. Ez már valóban a tömegek háborúja volt, rengeteg katona és civil véráldozatával. A nemzetek háborújában valamiképpen mindenki részt vett, aki nem fegyverrel, az az otthonmaradottak áldozatos munkájával.

Az országjáró kiállítás elsődleges célja, hogy sok iskoláscsoport is megismerje, milyen lehetett az I. világháború kora. Az emlékév kezdetén rengeteg rendezvény és program foglalkozott az I. világháborúval, de fontos, hogy a tudásanyag mindenkihez eljusson, aki azóta tanult róla a közoktatásban. Ezért a kecskeméti iskoláknak vezetést is szerveznek majd.

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vasúti kocsi, a 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriási írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett kipróbálható, milyen nehéz volt a katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhető lesz majd a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapja, Horthy Miklós sorhajókapitány levele, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványa is.

A sátor látogatása mindenkinek INGYENES lesz november 24-29 között a Kecskeméti Vasútparkban.

Kövessen minket a Facebookon is!