Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 17. 21:00 | Szerző/forrás: keol.hu

„Ha Tőled egy biztató szót nyerek..." – Arany János és Jókai Mór levelezése

„Ha Tőled egy biztató szót nyerek..." – Arany János és Jókai Mór levelezése
Kamarakiállítás. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon 1. emelet folyosó tárlatában. Megtekinthető: 2017. november 20. és 2017. december 1. között. Hétköznap: 09-20 óráig. Hétvégén: a rendezvények ideje alatt.

November 20-án 14.30-kor, az Ifjúsági Otthon irodalmi délutánja kezdetén a kiállításról és létrejöttéről dr. Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője beszél.

A közelmúltban Balatonfüred, Komárom, Vác, Gyula városok és Debrecen, Győr, Szolnok, Kecskemét megyei jogú városok önkormányzatai közötti többoldalú kulturális megállapodás aláírására került sor. Ennek az együttműködésnek a keretében látható Kecskeméten a kiállítás.

Arany élete kétharmad részét vidéken töltötte, így rokonaival s főleg barátaival - akik számára az irodalmi életet jelentették - csak levelezés útján tarthatott kapcsolatot. Amikor viszont pesti lakos lett, mint szerkesztőnek kellett vidéki barátaival, munkatársaival leveleznie.

Arany számára az elérhetetlen levélíró-ideál Kazinczy volt. Tompának írja egyszer mentegetőzve, mikor válaszával sokat várakoztatta: „Ha Kazinczy tollával és kedélyével bírnék, ki végnapjaiban is ívekre menő leveleket irt barátjához, nem győznéd olvasni irkáimat."

Jókai Mór levelezői alkata, beállítottsága Aranyétól alapvetően eltért. Levelei nagyobbrészt magántermészetűek, köszöntő levelek.

Arany szinte pályakezdése óta szemmel tartotta Jókait és tanítványai számára Nagykőrösön tartott előadásaiban már akkor szép jövőt jósolt neki. Már az 1850-es években Jókait tartja a legjobb elbeszélő művésznek, a legkitűnőbb stílusú és nyelvű prózaírónak, a népiesség egy válfaja képviselőjének.

A két író 17 levelet váltott 32 év alatt. Ezekből a levelekből látható válogatás, a két író élete, szakmai és emberi kapcsolata pedig tablókon kerül bemutatásra.

A Balatonfüreden debütált vándorkiállítást eddig már több partnervárosban is megtekinthették az érdeklődők.

Kövessen minket a Facebookon is!