Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 18. 22:16

Megnyitott a DiVino Kecskemét

Képgaléria
Megnyitott a DiVino Kecskemét
Frittmann Péter 32 évesen a fiatal magyar borászgeneráció egyik lelkes képviselője. Projektmenedzserként gőzerővel, megingathatatlan elszántsággal vetette bele magát soltvadkerti családi pincészetük munkálataiba, az ott zajló átfogó szakmai tevékenység koordinálásába. Mindenekelőtt hűsítő szőlőnedűket érlel, összehangolja a cég működését, részt vállal az operatív feladatok végrehajtásában, borkóstolókon kínálja a vállalkozás termékeit, a család fiatal generációjával karöltve, Anitával és Tamással. Fennmaradó idejében a kecskeméti Kéttemplomközben nemrég megnyitott DiVino borbár útját egyengeti, irányítja a vendéglátóhely munkatársait. (Fotók: Mátyus István, Frittmann Péter)

– Budapest, Debrecen, Győr után miért éppen Kecskeméten nyílt meg a következő DiVino?

– Nagyon bízom Kecskemét adottságaiban, és egy borkultúrára éhes közönségben – kezdte válaszát Frittmann Péter, amikor a DiVino Kecskemét egyik asztalánál beszélgettünk. – Sok más nagyvárossal ellentétben remélhetőleg itt szélesebb vendégkörre lehet számítani: vállalkozói, cégvezetői csoportokra, középvezetőkből, magasan képzett szakemberekből álló baráti társaságokra, az egyetemi ifjúságra, összességében pedig minden borbarátra, akik hívei a kulturált borfogyasztásnak, és borokkal szeretnének ismerkedni.

– Milyen italválasztékkal állnak a betérők rendelkezésére?

– A DiVino borbárokban csak a „juniborászok” válogatott termékei kaphatók; produktumai azon ifjú szakembereknek, akik a JuniBor – Fiatal Borászok Egyesületébe tömörültek.

– Mit emelne ki velük kapcsolatban?

– 2008-ban alakult a szervezet, és 40 év alatti borászokat foglal magába meghívásos alapon: a tagság szavaz az új jelentkezők felvételéről minden évben. A közösség célja, hogy a jövő borászgenerációját összegyűjtse, egymással tapasztalatot cserélhessenek, szakmailag fejlődhessenek, hogy minél jobb borok kerüljenek a palackokba. A juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik eleve borász családba születtek, de akadnak olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe, és egyedül tapossák ki saját pincészetük jövőjét. Ez nemcsak egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető. A borászfiúk és lányok 35 éves kor alatt válhatnak taggá. Jelenleg az ország tizenkét borvidékéről majd’ 40 tagja van a Junibor Egyesületnek, életkoruk 23 és 39 év közé tehető.

– Mit mutatnak az első tapasztalatok?

– Az egész DiVino sztori a Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez érdemes tartozni. A hely szerethető és bízom benne, egyre népszerűbb is. Egyértelműen bizakodó vagyok.

– Köztudomásúan munkaerőhiánnyal küzd az ország. Hogyan tudtak mégis idecsábítani munkavállalókat?

– Nehezen, de végül sikerült. Munkatársaink naponta tesznek tanúbizonyságot kiváló szaktudásukról. Sokuk külföldi tapasztalataikat kamatoztatják itthon.

– Milyen bort fogyaszt szívesen egy hosszú, nehéz nap utolsó pillanataiban?

– Valamilyen junibort. Most éppen az érettebb fehér vonalat élem, de ahogy közeledik a tél, bizonyára inkább a vörösek felé fordítom figyelmemet.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház