Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 22. 22:25 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét közgyűlésének novemberi döntései

Kecskemét közgyűlésének novemberi döntései
A gyermekétkeztetés szülők által fizetett intézményi térítési díjának 6,5 százalékos emelését, a reklámhordozókra vonatkozó adót, és a füstköd-riadó tervről szóló önkormányzati rendelet megalkotását is elfogadta többek között novemberi ülésén Kecskemét Közgyűlése. Összeállításunk a hiros.hu tudósításai alapján készült.

   Megszavazta a közgyűlés a gyermekétkeztetés szülők által fizetett intézményi térítési díjának 6,5 százalékos emelését január 1-jétől. A Kecskeméten szolgáltató vállalkozásokkal 2013-ban kötött szerződés megléte óta első alkalommal emelkednek a lakossági árak, holott az elmúlt években folyamatos volt a növekedés, de az önkormányzat eddig kompenzálta. A vitában szó esett a 2019-ben lejáró szerződés fenntarthatóvá alakításáról és a szolgáltatás minőségéről is.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az előterjesztés bevezetésében elmondta, hogy a szolgáltatók 14 százalék körüli emelést kezdeményeztek, a tárgyalás végére sikerült 6,5 százalékban megállapodniuk. Az emelés nagyságára a bölcsődei négyszeri étkezést hozta példának, ahol az idei 364 forint helyett 388 forintra növekszik a szülői hozzájárulás január elsejétől.

Harmadik napirendi pontként tárgyalta a közgyűlés az építményadóról szóló 52/2003. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítását, amelynek értelmében 2018. január 1-jétől 12.000 Ft/m2 díjat kell fizetni az önkormányzat illetékességi területén kihelyezett reklámhordozók után. Az ellenzéki képviselők politikai szándékot látnak a törvény mögött, amelyhez igazodva megszületett a rendelet.

A határozati javaslat előzménye az volt, hogy az Országgyűlés a magyarországi települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és természeti környezet egységes védelme, egyben az építési beruházások gyors és sikeres megvalósíthatósága érdekében elfogadta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. A törvény szerint az építményadóztatás szabályai kiegészültek a reklámhordozó utáni adókötelezettséggel. Ennek tükrében kellett módosítani a helyi rendeletet is, melyet a vitát követően 14 igennel és 6 nemmel fogadott el a képviselőtestület.

Egyhangúlag elfogadták viszont a képviselők a füstköd-riadó tervről szóló önkormányzati rendelet megalkotását a novemberi közgyűlésen. Süli Csontos Ottó (Jobbik) februári képviselői indítványa alapján elkészülhet Kecskeméten a szabályozás, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy városunk élhető maradjon hosszú távon is.

Kövessen minket a Facebookon is!