Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. december 7. 21:01 | Szerző/forrás: keol.hu

Szakmai konzultáció Kecskeméten - Jó javaslatokkal álltak elő a védőnők

Szakmai konzultáció Kecskeméten - Jó javaslatokkal álltak elő a védőnők
Komoly bérszakadék van Magyarországon a védőnői fizetések között. A kormány ezért szakmai konzultációt kezdeményezett az érintettek körében, akiknek Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Városházán rendeztek konzultációt. A szakmai vezetést Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnői tagozatvezetője képviselte és jelen volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő is.

A kormány megbízásából indult el - Bábiné Szottfried Gabriella irányításával - az az országos védőnői konzultáció, amelynek tizenötödök helyszíne Kecskeméten volt szerdán. A konzultáción egyebek között arra a kérdésre kerestek választ, hogy a védőnői hivatást végzők az elmúlt években miképpen kapták meg a béremeléseket, illetve ez egyáltalán eljutott-e ez hozzájuk, és jelenleg milyen kereseti viszonyok között élnek.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő a konzultációt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar védőnői szolgálat egyedülálló a világon, így meg kell becsülni. Hozzátette, az utóbbi években a kormány mindent megtett azért, hogy a problémákat kezelje, a béreket megemelje, a védőnői szolgálatot egységesítse. Mindezt pedig a védőnői szolgálat reformja miatt teszik.

Bábiné Szottfried Gabriella tagozatvezető pedig arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a kecskeméti konzultáción megjelent szakemberek - akár csak a korábbi helyszíneken - hasznos és jó javaslatokkal álltak elő. Amelyek mellé azonnal elmondták a megoldási javaslataikat is. Melyek a későbbiekben megkönnyítik majd a döntéshozók munkáját.

-Jelenleg a bártábla alapján a védőnői fizetés bérminimuma bruttó 161 ezer, a legmagasabb jövedelem pedig bruttó 310 ezer forint - mondta Bábiné Szottfried Gabriella. - Sok helyen a bértábla előírásainak eleget tettek, viszont nagyok sok helyen nagyon komoly gondok vannak. Tetten érhető egy nagy „bérszakadék", amit orvosolni szeretnénk.

Nem csak bérproblémák merültek fel azonban a konzultáción. Bábiné Szottfried Gabriella szerint három másik téma is megjelent Kecskeméten hangsúlyozottan. Ezek konkrétan a túlzott mértékű adminisztráció, az informatikai rendszer korszerűsítésének igénye, valamint szűrővizsgálatok ésszerűsítése, racionalizálása voltak.

Kövessen minket a Facebookon is!