Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. december 14. 20:25 | Szerző/forrás: Petőfi Népe

Megnyílt Ziegler Németh Ferenc festőművész kiállítása

Képgaléria
Megnyílt Ziegler Németh Ferenc festőművész kiállítása
„20 év” Izsák, ahol élek címmel nyílt kiállítás Ziegler Németh Ferenc festőművész alkotásaiból az izsáki Táncsics Mihály Művelődési Házban. A tárlaton az alkotó két évtizedes pályájának legmeghatározóbb képeit ismerheti meg a közönség december 22-ig.

Ziegler Németh Ferenc, hátrahagyva az addig megszokott polgári életforma nyugalmát, huszonhat évesen „állt” festőnek. A szakma fortélyait a kortárs festőművészektől tanulta el. A plein air festészet hagyományait követi, a klasszikus elődök, Ferenczy Károly és Mednyánszky László nyomdokain jár. Az elmúlt két évtized alatt száznégy alkalommal állított ki egyénileg, illetve ötvennél is több csoportos tárlaton vett részt képeivel. Alkotásai megtaláhatóak számos hazai és külföldi gyűjtő tulajdonában. Fő szervezője a 2011-ben alakult Őszi Izsáki Képzőművészeti Alkotótábornak, alapító tagja az Izsáki Nyári Alkotótábornak.

Legtöbb erénye a kitartás, a szorgalom és a tehetség – méltatta az alkotót Mondok József polgármester. Ziegler Németh Ferenc nagyon sokat tett a szülővárosáért. Munkássága elismeréseként az önkormányzat 2014-ben Izsákért érdemrenddel tüntette ki a festőművészt. Aki Izsák hírnevét, az országon belül és a határainkon túl öregbíti, annak jár a díszpolgári cím. Németh Ferenc megfelel ezeknek a kritériumoknak – fűzte hozzá a polgármester.

– Az alkotás nyújtotta öröm, az állandó felkészülés és nem utolsósorban a megújulás lehetősége vonz a festészetben – vallja magáról a festőművész.

– Ziegler Németh Ferenc csendes, szemlélődő ember. Alkotásainak témáiban, azok kidolgozásában is ez a csendes szemlélődés köszön vissza. A tájat és tárgyakat is szinte megszemélyesíti, tetten érhető a szülőföldhöz, Izsákhoz való ragaszkodása is, elkötelezettsége az itteni táj és emberek iránt. Alkotásaiból jól látszik, hogy kiszakíthatatlanul ide gyökerezett, mint azok a fák, amelyek kedvelt témáiként vissza-visszatérnek vásznain is. Valamennyi munkájában ott a személyes élmény, a személyes érintettség. A falakon látható képekről is ez a világ, a mi világunk köszön vissza. Művészetének legnagyobb erénye, hogy képeihez saját, megélt, valós élmények adják az inspirációt. Személyes kapcsolatba kerül témáival. Nemcsak az ember, hanem a tárgy és tájábrázolásban is. A látvány egy hangulattá, érzéssé formálódik képein, melyek a külső szemlélőt is magával ragadják – érzékeltette Ziegler Németh Ferenc művészi hitvallását Tetézi Lajos újságíró.

Az alkotó a kiállítás keretében mutatta be, majd dedikálta a húszéves jubileumra készített katalógusát, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették pályáját, külön kiemelve szüleit, akik megszerettették vele a természetet.

A rendezvény fényét emelte Mezei Kristóf, Rábaközi Balázs szavalata, Halmi Norbert és Farkas Orsolya hegedűjátéka, Perjés Etelka, Rózsa Fanni, Szabó Annabella, valamint a Sárfehér Néptánc Együttes tánccsoportjának műsora.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház