Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. január 22. 13:47

Szőlővesszőt szenteltek Szent Vince napján a Dimenzió Borászatban

Képgaléria
Szőlővesszőt szenteltek Szent Vince napján a Dimenzió Borászatban
A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület a Dimenzió Borászattal karöltve immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Szent Vince napi vesszőszentelést a Dimenzió Borászat telephelyén. A hétfő déli eseményen dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is részt vett. (Fotók: Mátyus István)

A néphagyomány szerint a Kr. után 300 körül vértanúhalált halt Szent Vince emléknapján – január 22-én – tájegységenként különbözőképpen megjósolják, milyen lesz a várható szőlőtermés. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”, vagyis ha enyhe az időjárás és olvad a hó ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.

Január 22-én ezt a hagyományt elevenítették fel a Dimenzió Borászat ültetvényében megtartott szőlővesszővágással és szenteléssel. A szarkási szőlőben a Város bora díjat eddig három alkalommal kiérdemelt, többszörösen díjnyertes, valamint Virágember-díjjal is kitüntetett Dimenzió Borászat vezetője, Kovácsné Drabant Katalin és a férje, Kovács András fogadták a vendégeket a jó hangulatú Vince napi szertartáson. Köztük dr. Szeberényi Gyula Tamást, Kecskemét alpolgármesterét, a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület „küldöttségét” élükön Farkas P. József alapító-igazgatóval, valamint a Kunsági Női Borrend borlovag-hölgyeit, és a Mathiász János Borrend borlovagjait, továbbá neves borászokat, festőművészeket.

Az ünnepség kezdetén Farkas P. József egy festménnyel ajándékozta meg a házigazdákat.

Az alkalmat Szabó Sándor tárogatójátéka gazdagította mindvégig.

A levágott vesszőkről Szili Gábor borász, borlovag megállapította, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya a fajtának megfelelő. Ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs okuk aggódniuk a gazdáknak.

A szőlőtőkéket idén dr. Finta József plébános, érseki helynök áldotta meg. Majd a Dimenzió Borászat vendégházába invitálták a vendégeket, ahol disznótoros és persze a házigazdák kiváló borai várták őket.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház