Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. február 6. 16:54

Holokauszt-kiállításon emlékeztek a vészkorszak áldozataira a wojtylások

Képgaléria
Holokauszt-kiállításon emlékeztek a vészkorszak áldozataira a wojtylások
Kecskemétről 1313 zsidót szállítottak a deportáló szerelvények Auschwitzba, közülük 1200-an soha nem tértek vissza – rájuk is emlékeztet a Katona József Könyvtárban január végén megnyílt, „A falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba” című vándorkiállítás anyaga. A tárlatot kedd délelőtt tekintették meg a Wojtyla Barátság Központ téma iránt érdeklődő gondozottai. (Fotók: Tódor Norbert)

A történelem korábbi háborúi és népirtásai elsősorban a fegyverforgató férfiakra irányultak. A holokauszt során viszont a gyermekeknek, időseknek, betegeknek volt legkisebb esélyük a túlélésre. Minden harmadik magyar zsidó felnőtt, de csak minden ötödik gyermek élte túl a vészkorszakot. A második világháború magyar áldozatainak több mint fele zsidó származású volt. Pusztulásuk társadalmi és szellemi értelemben is jóvátehetetlen veszteséget jelent.

Mivel a fővárosi zsidók többségét nem deportálták, itt a túlélők aránya jóval nagyobb volt. Valamivel többen maradtak életben azokban a vidéki városokban, ahonnan a zsidók egy részét Auschwitz helyett ausztriai munkatáborokba szállították.

Kecskeméten jelenleg három túlélő él – egyikük 6 éves gyermekét vesztette el. Beilleszkedtek ugyan a mindennapokba, de azt a fájdalmat sosem feledték el, amit átéltek 1944-ben.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája