Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. február 22. 21:34 | Szerző/forrás: hiros.hu

Mathiász Jánosra emlékeztek Kecskeméten

Mathiász Jánosra emlékeztek Kecskeméten
180 éve született Mathiász János szőlőnemesítő. Munkásságával megreformálta a szőlőnemesítést, ezzel együtt pedig a borkészítést. Több eseményből álló programsorozattal emlékeztek ma az életére és tevékenységére a városban és Katonatelepen - tudósított a hiros.hu

Koszorúkkal a kezekben, és hálával a szívekben emlékeztek ma Mathiász János szőlőnemesítőre Kecskemét-Katonatelepen. Bár pályafutása a Felvidékről indult, életműve végül Katonatelepen teljesedett ki. Legnagyobb sikere abban rejlik, hogy az alföldi homokon mentette át a veszélyeztetett szőlőfajtáinkat.

Mathiász János a magyar és a világ szőlészetének és borászatának megmentőjeként végezte munkáját, amikor a filoxéra vész elpusztította a szőlőtőkéket az egész világon. Grandiózus nemesítő munkába kezdett így 3700 fajtát nemesített. Ez a világon egyedülálló, ezért munkássága a „világörökség" szerves részévé vált, a Magyar Nemzeti Értéktárba került.

Gróf Andrássy Gyula, kiegyezéskori miniszterelnök úgy nevezte a katonatelepi nemesítőt: „Mathiász a borok királya, a szőlők fejedelme", borait pedig „1848-as honfivérnek" hívta.

Ezt a kijelentést mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak hazai, hanem nemzetközi hírre is szert tett különleges szőlőfajtái révén. A mai napig világszerte termelik a szőlőket és készítik a borokat Mathiász János fürtös gyümölcs fajtáival, klónjaival, keresztezéseivel és hibridjeivel.

Kövessen minket a Facebookon is!