Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 20. 23:19 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméten állították bíróság elé egy áfacsalásos bűnügyben a magyar csodaló, Overdose gazdáját

Kecskeméten állították bíróság elé egy áfacsalásos bűnügyben a magyar csodaló, Overdose gazdáját
Cukorral, étolajjal és szőlőkaróval kereskedő bűnszervezet ügyében kezdődött 2018. március 20-án, kedden büntetőper Kecskeméten. Az ügy harmadrendű vádlottja a magyar csodalóként emlegetett egykori csődör, Overdose gazdája, Mikóczy Zoltán. Ügyvédje nyilatkozott a keol.hu-nak: „Ügyfelem kezdettől fogva, már az előzetes letartóztatás alatt is következetesen tagadta a bűnösségét. Nem is érti igazán, hogy hogyan került ebbe az ügybe..."

Még 2015-ben számoltak fel a pénzügyőrök egy Kiskőrösről és Akasztóról irányított, cukorral kereskedő bűnszervezetet, amely - mint akkor közölték a NAV nyomozók - 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el.

A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették belföldi vevőiknek, akik ebből szintén hasznot húztak.

A NAV hatvan helyszínen - cégek székhelyén, telephelyén, könyvelőirodákban és egy ügyvédnél - tartottak házkutatást 2015. áprilisában. A bűnszervezet akasztói vezetőjénél tartott házkutatás során nemcsak az aznapi értékesítéshez kapcsolódó számlákat, hanem a cukorbeszerzés igazolására szolgáló fiktív számlákat is megtalálták.

A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak. A bűnszervezet irányítóit, a hasznot húzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgatták ki. Tizenegy embert őrizetbe vettek, a Kecskeméti Járásbíróság valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezte - írták akkor a NAV közleményében.

Mikóczy Zoltán 4 hónapig volt előzetes letartóztatásban a börtönben, majd 4 hónapig tartották házi őrizetben. Jelenleg szabadlábon védekezik. Az 510 oldalas vádiratban ma már 20 személy neve szerepel. A költségvetést 2.6 milliárdos kár érte.

A büntetőper ma kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken, dr. Fodor Endre bírói tanácsa előtt.

- A cégek működtetésnek egyetlen célja az volt, hogy az azokat szervező és irányító első és másodrendű vádlottak érdekkörébe tartozó gazdasági társaságok részére az áfa fizetési kötelezettség szándékos elkerülése érdekében számlát bocsássanak ki olvasta a tárgyalóteremben a vádiratot az ügyésznő. - A számlák valótlan tartalmúak, fiktívek voltak és erről a láncügyletnek többi tagja is tudomással bírt. A kiskőrösi bűnszervezet a tevékenységét 2011-ben kezdte és azt a 2015. április 14-én foganatosított kényszerintézkedések szakították félbe.

Nyilatkozott a keol.hu-nak a harmadrendű vádlott Mikóczy Zoltán vezető védője, dr. Karácsonyi István kecskeméti ügyvéd:

- Ügyfelem kezdettől fogva, már az előzetes letartóztatás alatt is következetesen tagadta a bűnösségét. Majd a vádirat benyújtását követően az írásban benyújtott érdemi védekezése is egyértelmű. A vádirati pontokban sem a bűnszervezet vonatkozásában, sem pedig egyéb vádirati pontokban nem ismeri el a bűnösségét. Tagadja azt és nem is érti igazán, hogy hogyan került ebbe az ügybe...

Dr. Karácsonyi István elmondása szerint Mikóczy Zoltán előzetes letartóztatásának elrendelésekor más gyanúsítást közöltek vele, mint az iratismertetést megelőző két héttel. Az eredeti gyanúban étolaj és cukor szerepelt, az iratismertetést megelőző 15. napon pedig már szőlőkaróra váltották át áfa csalásban az alapos gyanút.

A ma kezdődött, 20 vádlottas büntetőper várható több hétig tart a Kecskeméti Törvényszéken.

Kövessen minket a Facebookon is!