Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 20. 23:22 | Szerző/forrás: keol.hu

Felzárkózáspolitikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan

Felzárkózáspolitikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázati forrásból útjára indított egy kezdeményezést, amelyben a megyénkben élő, hátrányokkal küzdőknek kíván hosszútávon hatékony segítséget nyújtani.

A már megszokott projektes, megbeszélős fórumoktól eltérően, a program célja a hatékony beavatkozási pontok feltárása, a valós problémák feltérképezése és ezek hatékony megoldása.

A március 20-án megalakult Felzárkóztatási Fórum munkacsoportok alakulását döntötte el, amelyek egy-egy szakterület szakembereit, javaslattevőit fogják össze. A munkacsoportok feladata az adott hátránnyal küzdő célcsoportok igényeinek a felmérése, közvetlen információszerzés és a beavatkozási területek, beavatkozási pontok feltárása.

A fórum a munkacsoportoktól beérkező javaslatokat összegzi majd és egy egész megyére kiterjedő felzárkóztatási programot hoz létre. A program a helyi és a járási esélyegyenlőségi programok analógiájára, de a megye egészére kiterjedően javaslatokkal fog élni, amelyek akár egyes jogszabályok változtatásáig képesek elvinni a szakmai javaslatot.

A program a megye felzárkóztatási stratégiájának alapjául szolgál majd, amely a valós igényekhez tudja igazítani a megoldási lehetőségeket, legyen az pályázati forrás vagy intézmények közötti koordináció.

A tervek szerint 2018. március 22-én ezen munkacsoportok közül a Nemzetiségi Munkacsoport is megalakul majd. A munkacsoport tömöríti a Bács-Kiskun Megyei Nemzetiségi Önkormányzatokat és azon szakembereket, akik hathatósan részt tudnak vállalni a feladat végrehajtásában. A munkacsoport tagjai között megtalálhatóak lesznek a német, horvát és cigány kisebbségek is, melyek vezetőik révén vesznek részt a szerteágazó feladatokban.

A tervezéskor fontos szempont volt, hogy a kisebbségek mindegyike képviseltetve legyen, hiszen megyénkben jó példaként működnek a német és horvát kisebbségek. Ezen társadalmi csoportok úgy tudtak az évszázadok alatt integrálódni, hogy nem veszítették el nyelvüket, kultúrájukat, nem asszimilálódtak és ezzel hozzájárultak megyénk sokszínűségéhez.

A cigány kisebbség a hátrányokkal küzdők jelentős részét teszi ki, ezért a kisebbségi vezetők és szakemberek közösen, összefogva kezdik el a munkát, hogy a felzárkóztatás ne csak papíron, statisztikában tudjon megjelenni, hanem a már említett, megoldatlan kérdésekre valóban hatékony megoldások születhessenek.

Kövessen minket a Facebookon is!