Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 22. 19:54

Huszonöt éves a Városi Szociális Közalapítvány

Képgaléria
Huszonöt éves a Városi Szociális Közalapítvány
Huszonöt éve áll töretlenül az elesettek szolgálatában a Városi Szociális Közalapítvány Kecskeméten. A szervezet jubileumi emlékülésének részeként „Szociális Háló Kecskeméten” címmel rendeztek konferenciát a városháza dísztermében. (Fotók: Tódor Norbert)

„Tégy leleményessé és ötletessé …” – Sirkó László színművész szavai hűen jellemezték mindazt a munkát, amit a Városi Szociális Közalapítvány huszonöt év alatt Kecskeméten végzett. A szervezet feladatai évről évre bővülnek, tevékenységükről Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is elismerően szólt.  

– Az önök munkája nem látványos, nincsenek hangos sikerek. Mégis minden kincsnél többet ér egy gyermeki örömtől fénylő tekintet, vagy egy téli fagyoktól megmentett család – fogalmazott a polgármester.

– A legnemesebb szándék is akkor tud eredményes lenni, ha olyan embereket tudunk megnyerni az ügynek, akik ezt hittel, szolgálattal végzik – emelte ki dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő. A Városi Szociális Közalapítvány munkatársai pedig egytől egyik ilyenek – hangoztatta.

Az alapítvány indulásakor a karácsonyi ajándékosztás és nyugdíjas klubok támogatása volt a fő tevékenység. Ez azonban az évek során komolyan kibővült olyan programokkal is, mint például a „Gyermekek a Gyermekekért” jótékonysági akció és gyűjtés. A társszervezetek támogatása mellett komoly hangsúlyt kapott az egyéni személyre szabott segítségnyújtás is. Az önkormányzat igyekszik évről évre nagyobb támogatást nyújtani a Városi Szociális Közalapítvány számára. Az elmúlt tíz esztendőben megtízszereződött a jótékonyságra fordítható keret összege.

– 2008-ban az alapítvány forgalma 3,5 millió forint volt, a tavalyi évet pedig 38 milliós forgalommal zártuk. Ezt az is fémjelzi, hogy nagyon sok feladatot felvállaltunk, sokaknak segíthettünk – jelentette ki Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke.

A Városi Szociális Közalapítvány évek óta magára vállalja a tűzifaosztás feladatát. Iskolatámogatási programot indítottak rászorult családokban élő, jól tanuló gyermekeknek, temetkezési segélyt nyújtanak és segítik a szegényebb sorsú családok üdültetését. Idén pedig újabb tervekkel jelentkeznek.

A jövőt érintő elképzelésekről elárulta az alapítvány elnöke, hogy a nem ingyenes védőoltások támogatására is kiterjesztik a pályázati lehetőségeiket.

A jubileumi ülésen nem csak a tervekről, hanem az elvégzett munkáról is megemlékeztek, valamint átadták a legaktívabb segítőknek szánt kitüntetéseket. Elismerést kapott Trungel Ilona, a kuratórium titkára, Véghné Bánóczki Anna kuratóriumi tag, Fodorné Nagy Krisztina, az alapítvány pénzügyi vezetője és Benéné Puskás Tünde, az alapítvány jegyzőkönyvvezetője, ügyintézője.

A program további részében Csonka Imre, az Önkormányzat Társadalompolitikai Osztályának vezetője interaktív előadás keretében jellemezte Kecskemét szociális hálóját, majd helyi szakmai szervezetek bemutatkozását hallhatták a konferencia résztvevői.

A Wojtyla Barátság Központot Farkasné Pásztor Jolán intézményvezető képviselte. Előadásában ismertette a népkonyha ebédosztáson túlmenő kulturális, illetve szórakoztató jellegű felzárkóztató programjait, mint például a „Szegények Akadémiáját”, művészek fellépéseit, közismert személyiségek meghívását és fogadását, szakrális emlékek karbantartását, környezetvédő-szépítő akciókat, ünnepségeket, megemlékezéseket.

A tanácskozás végén a kecskeméti egyházi felekezetek karitatív munkájából láthattak ízelítőt az érdeklődők.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház