Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 29. 21:17 | Szerző/forrás: keol.hu

Elektromos autósok kecskeméti találkozóját tartották a Sheraton parkolójában

Elektromos autósok kecskeméti találkozóját tartották a Sheraton parkolójában
Nem túlzás azt mondani, hogy történelmi eseményt rendeztek 2018. március 29-én, csütörtökön a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont parkolójában. Első alkalommal tartott ugyanis itt találkozót a Kecskeméti Villanyautósok Közössége.

A kecskeméti találkozón mintegy tucatnyi, tisztán elektromos, valamint hibrid (vagy csak az elektromotort vagy a benzinmotort, illetve akár egyszerre mindkettőt használó) autó és tulajdonosa vett részt. Volt bőven közös témája a megjelenteknek. Mekkora a hatótáv? Hogy lehet tölteni? Hogy vált be a mindennapokban? Hogy bírja az akkumulátora? Beszélgetés közben pedig mutogatták is egymásnak a különböző „csodatöltőket", kábeleket, ami azért meglehetősen idegen még egy benzinüzemű autóval közlekedő újságírónak...

Nem csak elektromos autósok érkeztek a találkozóra. Hanem olyanok is, akik ilyen jármű vásárlását tervezik a közeljövőben. Valamint ott volt a Neumann János Egyetem egyik hallgatója is, aki társaival egy elektromos motorkerékpár építésére vállalkozott.

A köztudatban persze jelenleg is az van, hogy a villanyautók még iszonyatosan drágák, amivel nehéz lenne vitába szállni, azonban a kecskeméti találkozón nem a „felső tízezer" vett részt. Olyannyira nem, hogy volt olyan autós, aki 2.8 millióért vett használt autóval „villanyautózik", egy másik pedig 3.6 milliót fizetett a - szintén használt - járgányért.

A parkolóban ott volt Falu György kecskeméti önkormányzati képviselő is, aki tavaly augusztusban egy öt éves villanyautót vásárolt. Eddig mintegy 11 ezer kilométert tett meg a járművel és a tapasztalatai rendkívül kedvezőek.

- Úgy számolom, hogy a közvetlen megtakarítás a 11 ezer kilométer alatt a hagyományos autókhoz képest mintegy 300 ezer forint volt - mondta hírportálunknak Falu György.

- A villanyautosok.hu weboldal közössége egy nagyon erős szakkör - mondta az egyik résztvevő. - Én tavaly júliusban vettem villanyautót és amikor csatlakoztam a fórumokhoz, semmit sem értettem. Lassan kezdtem megérteni a beszélgetéseket és megtanítottak sok dologra, az elektromos autók használatáról.

A „magánautósokon" kívül ott voltak a találkozón a BÁCSVÍZ Zrt. képviselői is, akik egy céges elektromos autóval érkeztek. A BÁCSVÍZ vitathatatlanul élen jár Kecskeméten a hagyományos járművek villanyautóra történő váltásában. Mint korábban megírtuk, tavaly nyáron vették az első kettőt, jelenleg pedig már hét elektromos járművel rendelkeznek, ami a legnagyobb elektromos autó-flotta pillanatnyilag Kecskeméten.

- Négy darab Nissan Leaf személyautónk, ezek ügyintéző járművek és 3 darab Nissan e-NV200 furgon elektromos járművünk van jelenleg - mondta Temesvári Péter fejlesztési osztályvezető. Hozzátette: tapasztalataik szerint a hagyományos autók költségének hatodába kerül a cégnek az elektromos autók üzemeltetése.

- Én tegnap Kecskemétről Kunszentmártonba mentem dolgozni, majd onnan betértem Tiszakécskére és azt követően indultam haza. Ez mintegy 140 kilométeres út volt - összegezte tapasztalatait Szényei Lajos Zsolt, a BÁCSVÍZ Zrt. elektronikai és távközlési folyamatmérnöke. - A túra költsége összesen 600 forint volt.

Kövessen minket a Facebookon is!