Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. április 3. 21:38 | Szerző/forrás: keol.hu

Különös lelet Nyárlőrincen: Csecsemő múmiáját rejtette az edény

Különös lelet Nyárlőrincen: Csecsemő múmiáját rejtette az edény
Különleges, a XIX. századból származó leletre bukkantak a régészek Nyárlőrincen. Egy agyagedény részlegesen mumifikálódott, valószínűleg koraszülött csecsemőt rejtett. Többek között ez is megtekinthető a szegedi Móra Ferenc Múzeum napokban megnyílt kiállításán - írta a Bors.

- Régen az volt a szokás, hogy ha egy csecsemő a megkeresztelése előtt halt meg, nem a temetőbe, a megszentelt földbe temették, hanem egy ettől független helyen, egy kis ládikában vagy korsóban - mesélte a Borsnak Szilágyi Kata régész, a kiállítás szegedi kurátora. A kezükbe vagy melléjük egy érmét tettek. Ez a halotti úton az átkelésnél a révész pénze, vagy Keresztelő Szent Jánosé a túlvilági kereszteléskor. A lelet különlegessége, hogy az érme egy 1860-ban vert rézkrajcár volt, így időben is elhelyezhetjük a temetés korát.

A csecsemők csontozata még nagyon vékony, hamar bomlásnak indul a test. A rézérme ebben a folyadékban oldódott, és a közeli testrészeknél a bomlási folyamatot megakadályozta. Így lehetséges, hogy a jobb alkaron még lágy szövetek is megmaradtak. A világon alig ismerünk ilyen fiatal korú, részben mumifikálódott csecsemőt - mondta a szakember.

Kövessen minket a Facebookon is!