Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. április 16. 21:34 | Szerző/forrás: hiros.hu

Anyatejes táplálásban segíti a kismamákat a kecskeméti kórház

Anyatejes táplálásban segíti a kismamákat a kecskeméti kórház
Fontos lépést tett a Bács-Kiskun Megyei Kórház annak érdekében, hogy bababarát intézménnyé váljon. Áprilistól négy önkéntes védőnő segíti a kórházi védőnők munkáját azért, hogy a kismamák minden segítséget megkapjanak a szoptatáshoz. Az eredmény már most megmutatkozott. Míg februárban a haza engedett babáknak mindössze 14 százaléka volt kizárólag anyatejjel táplált, addig április első két hetére ez az arány 43 százalékra változott - tudósított a hiros.hu.

Új útra lépett a kecskeméti kórház annak érdekében, hogy az újszülöttek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek - jelentették be hétfőn délelőtt sajtótájékoztató keretében. Pap-Szekeres Anita, a kórház ápolási igazgatója számolt be arról, hogy régóta szerették volna segíteni az anyatejes táplálásban a kismamákat. Eddig azonban a két kórházi védőnőnek nem jutott erre elegendő ideje. Ettől a hónaptól azonban négy külsős védőnő - Szabó Béláné Rita, Szabóné Kiss Éva, Nagy Szilvia és Ráczné Turcsányi Réka - önkéntesként teljesít szoptatási tanácsadást az újszülött osztályon.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az első három napban, amit a kórházban töltenek, pozitív élményeket szerezzenek a szoptatás során az édesanyák, így ugyanis otthon is biztosan így fogják táplálni gyermeküket - hangsúlyozta Pap-Szekeres Anita.

Az együttműködés már meghozta az eredményét. Míg januárban a kórházból hazaengedett babák 18, februárban 14 százalékát táplálták kizárólagosan anyatejjel, addig áprilisra ez a szám 43 százalékra ugrott.

- A koraszülött részlegen ez az arány 80-90 százalékos, ezért bízunk abban, hogy a nagy súllyal, egészségesen született babáknál is jelentős eredményt érhetünk el - mondta dr. Kelemen Edit, aki a PIC részleg mellett az újszülött részleget vezeti.

Az természetesen utópia, hogy minden babát kizárólag anyatejjel tápláljanak. Akkor azonban nagyon elégedettek lennének, ha a 70 százalékos arányt stabilan tartani tudnák a kórházban. Ehhez teljes stratégiaváltásra van szükség, és az édesanyáknak minden információt, segítséget meg kell adniuk a sikeres szoptatáshoz.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelező jelleggel szoptatnia kell gyermekét. Azt is el tudják fogadni, ha valaki a másik utat választja. Annak azonban, aki szoptatni szeretne, megadják a maximális támogatást.

Éhező baba továbbra sem lesz nálunk - szögezte le dr. Kelemen Edit. - Ha látjuk, hogy szükséges, megkapja a tápszert, ez azonban kizárólag a mi felügyeletünk mellett történhet.

Az újszülött osztály reformjának köszönhetően ezentúl tehát a kórteremben nem készíthetnek tápszert a kismamák.

Ahhoz, hogy bababarát kórházzá váljon a kecskeméti, még nagyon sok munka van hátra. Az első lépés az aranyóra bevezetése volt, ami azt jelenti, hogy a szülés utáni első órát édesanyjával, édesapjával tölthesse az újszülött.

Az elégedettségi felmérések alapján a legtöbb kismamának arra volt igénye, hogy támogassák a szoptatásban. Ezért tették meg most ezt a lépést is az újszülött osztályon. Egy ilyen változás bevezetése természetesen sohasem egyszerű, a kórház vezetése azonban elkötelezett abban, hogy az anyatejes táplálás a lehető legjobb a baba és az édesanya számára is - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kövessen minket a Facebookon is!