Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. május 3. 11:08

Szegények Akadémiája: Boronkay Péter volt a Wojtyla Ház vendége

Képgaléria
Szegények Akadémiája: Boronkay Péter volt a Wojtyla Ház vendége
A világhírű kecskeméti paratriatlonista, többszörös világ- és Európa-bajnok, Boronkay Péter tartott csütörtökön előadást a Wojtyla Barátság Központ dísztermében. Egy rajzfilmet mutatott be a népkonyha gondozottainak a tolerancia és elfogadás jegyében, majd pályafutásáról, mindennapjairól árult el eddig e helyütt nem hallott részleteket. (Fotók: Mátyus István)

Borokay Péter 6-7 évesen kezdett úszni, később vízilabdázott, majd visszatért az úszáshoz. 2004 óta foglalkozik triatlonnal. A Szegedi Tudományegyetemen szociális munkás szakon diplomázott, majd visszatért Kecskemétre; egy speciális iskolában középsúlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozott. Az utóbbi években kategóriájának többszörös világ-, és Európa-bajnoka lett, Magyarországon számos esetben ép sportolókkal együtt készül és vesz részt versenyeken. Jelenleg ő az ország nemzetközileg legelismertebb paratriatlonistája.

– Nekem is meg kellett küzdenem azért, hogy elfogadjanak. Saját hibáinkat gyakorta nem vesszük észre, másokban viszont azonnal kifogást találunk – vonta le végkövetkeztetését Péter, miután megtekintették az általa hozott rajzfilmet, melyet iskolákban kisgyermekek között is szívesen szemléltet.

Számomra a kudarc nem létezik, mert egy lépcsőfoknak tekintem a siker felé – jelentette ki, majd felvette a kerékpáros versenyek során használt művégtagját, bemutatta két aranyérmét, a riói paralimpiai játékok végén kapott emlékplakettjét és egy prezentációt is levetített, mely eddigi pályafutása legemlékezetesebb pillanatait vonultatta fel egyebek mellett tajvani, pekingi, riói helyszíneken.

Boronkay Péter gyakori vendége a helyi, valamint országos rádió- és tévéstúdióknak. Júniusban a TV2-ben lesz látható, de számtalan alkalommal „faggatták” már őt a Gong Rádió riporterei is.

Tokió még belefér? – kérdezték tőle a hallgatóság soraiban. – Dolgozom rajta! Jövő héten egy világkupa versenyre megyek Yokohamába, Tokióban is megfordulok egy nap erejéig – válaszolta sokat sejtetően.

Mitől lesz valakiből sikeres sportoló? – Megfelelő családi háttér, edzés, egzisztencia, lelki egyensúly, szponzorok, kitűnő egészségi állapot, ezek a kulcsszavak, de legfőképp minden megmérettetésen új motivációt kell találni, ami jelentős sikersorozat után nem könnyű ugyan, de nekem mindig sikerül – mondta végezetül.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája