Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 7. 22:35 | Szerző/forrás: keol.hu

Négymilliárdos számlagyár ellen kezdeményeztek vádemelést Kecskeméten

Négymilliárdos számlagyár ellen kezdeményeztek vádemelést Kecskeméten
Összesen több mint négymilliárd forint áfatartalmú fiktív számlát állított ki az a bűnszervezet, melynek tagjaival és a számlákat felhasználó társaságok képviselőivel szemben vádemelést javasolnak a NAV pénzügyi nyomozói. A ügyben hatvannégy gyanúsított szerepel. A keol.hu nem hivatalos információja szerint a számlagyár vezetője egy korábban már hasonló ügyben elsőfokon elítélt kecskeméti férfi volt, és nemcsak Bács-Kiskun megyei, hanem Pest és Hajdú-Bihar megyei gyanúsítottjai is vannak az ügynek.

A nyomozás adatai szerint a számlagyár a megrendelők igényeinek megfelelően cukorról, növényi olajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, de még napszemüvegről, nyakláncról, hegesztőhuzalról és fékbetétről is állított ki hamis számlákat. Volt olyan cég, aki az Olaszországból beszerzett szóját igazolta a számlagyártól beszerzett valótlan tartalmú magyar számlákkal.

A nyomozás egyik szála vezetett olyan bizonyítékokhoz, amelyek arra utalnak, hogy a gyanúsítottak egyik köre szlovák társaságok nevében, Nyugat-Európából zöldséget és gyümölcsöt szerzett be, de azokat már magyar cégek nevében szállította be a Budapesti Nagybani Piacon értékesítő vállalkozásoknak. A beszállítóként feltüntetett két magyar cég adóbevallásában fiktív magyar számlák szerepeltek.

A hamis számlákat jellemzően magyar, cseh és szlovák társaságok nevében állították ki. A számlázáshoz használt cégek élén nemcsak magyar, hanem ukrán, szerb és román ügyvezetők is megfordultak.

A számlagyárhoz köthető hamis iratokat felhasználó gazdasági társaságok összesen több mint négymilliárd forinttal csökkentették az adóbevallásukban szereplő áfát.

Kövessen minket a Facebookon is!