Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 7. 22:38 | Szerző/forrás: keol.hu

Fotón látható a Tiszaalpáron felbukkant medve talpnyoma – Térkép az állat magyarországi vonulásáról

Képgaléria
Fotón látható a Tiszaalpáron felbukkant medve talpnyoma – Térkép az állat magyarországi vonulásáról
Sikerült fotót készíteni Tiszaalpáron annak a medvének a talpnyomáról, amelyet 2018. június 6-án láttak a település határában. Az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni.

A Duna-Ipoly-, a Kiskunsági- és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök pedig drónnal is keresik a hazánkban jelenleg hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is részt vesz a keresésben: gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásokról a lakosság és a medve védelmében.

A munkában részt vesz Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, akik hatósági engedéllyel rendelkeznek altató lövedék használatára. A medvét sikeres lokalizálása és elfogása esetén jeladóval látják el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Kövessen minket a Facebookon is!