Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 7. 22:48 | Szerző/forrás: keol.hu

Kiállítás nyílt Kecskeméten a „Visegrad Reads to Kids” program keretében

Kiállítás nyílt Kecskeméten a „Visegrad Reads to Kids” program keretében
Kecskeméten a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában tartották annak a kiállításnak a megnyitóját, amely része volt a Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia kormányai által közösen finanszírozott, a Visegrádi Alap támogatásának segítségével megvalósult „Visegrad Reads to Kids", azaz "Visegrád olvas a gyermekeknek" kampánynak. A kiállítás kecskeméti megnyitóján a városvezetés nevében Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő volt jelen.

Mint a megnyitón elhangzott, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a hangos olvasás fontosságára a visegrádi négyek országaiban. A szervezők kampányok keretében szeretnék népszerűsíteni a hangos olvasást szülők és más érintettek körében. Például iskolákban, könyvtárakban, családokkal foglalkozó intézményekben. Valamint a projekt keretében szervezik, népszerűsítik azt a programot, amely egy héten át tart, és a gyermekeknek történő felolvasást ösztönzi. Ez hét a kicsikre és a gyermekirodalomra fókuszál.

A projektet Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia kormányai közösen finanszírozzák, a Visegrádi Alap támogatásának segítségével. Az Alap küldetése, hogy ösztönözze olyan ötletek megvalósulását, amelyek a fenntartható regionális együttműködést erősítik Közép-Európában.

A „Visegrad Reads to Kids" projekt ünnepélyes megnyitóját 2018. május 28-án tartották Prágában. A mostani kampányhetet pedig 2018 júniusának első hetére szervezték. Ezen időszak alatt mind a négy visegrádi országban egyszerre rendeznek különböző programokat: olvasónapokat, több generációt összehozó olvasós tevékenységeket, író-olvasó találkozókat, workshopokat szülőknek.

A magyarországi kampányhét minden napján egy-egy magyar város volt, illetve lesz a kiemelt helyszín. Kecskeméten szerdán a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár adott helyszínt a programnak, 2018. június 7-én, csütörtökön pedig egy kecskeméti „pótprogram" is volt a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Ez a „pótprogram" lett a „12 Világ" címet kapott és kortárs cseh gyermekkönyv-illusztrátorok munkáit bemutató tárlat. A megnyitón részt vett Jozef Kollár, a Cseh Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének tanácsnoka is.

Nemcsik Mátyás a rendezvényen adományokból származó 4 láda könyvet hozott és adott át annak reményében, hogy ezzel is hozzájárulhat a gyermekek - és persze szüleik - körében folytatott olvasásnépszerűsítéshez.

Kövessen minket a Facebookon is!