Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 19. 15:27 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti kábítószer-kereskedőket ítéltek el jogerősen

Kecskeméti kábítószer-kereskedőket ítéltek el jogerősen
Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt F. É. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Az ügy I. rendű vádlottjának, F. É.-nak büntetését - tekintettel két kiskorú gyermekére - 6 év börtönről 5 évre enyhítette a táblabíróság. A II. és a III. rendű vádlott büntetése nem változott, vagyis maradt 7 év fegyház, illetve 240 óra közérdekű munka. Az I. és a II. rendű vádlottakkal szemben elrendelt vagyonelkobzás összege vádlottanként, egyezően 30.605 forintról 41.500 forintra emelkedett. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, mint társtettest mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. február 7-én F. É. elsőrendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság 30.605 forint értékre vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ügy II. rendű vádlottja, S. Z. ugyanezen bűncselekményért 7 év fegyházat és 7 év közügyektől eltiltást kapott, és esetében is 30.605 forintértékre rendeltek el vagyonelkobzást.

A III. rendű vádlott K. A.-t kábítószer birtoklásának bűntettéért 240 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész abszolút eljárási szabálysértés miatt - az ítélet meghozatalában a törvény szerint kizárt bíró vett részt - az I. fokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezése és az I. fokú bírság új eljárásra utasítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik a büntetés enyhítését kérve fellebbeztek - így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

x   x   x

Az I. és a II. rendű vádlott 2016-ban Bács-Kiskun megyében élettársi kapcsolatban élt egy albérletben. A II. rendű vádlott férfi 2015-2016-ban az eljárás során ismeretlenül maradt személytől rendszeresen különböző kábítószereket (marihuána, speed, kokain) szerzett meg azért, hogy azt anyagi haszonszerzésre törekedve Kecskeméten az I. rendű vádlottak közösen értékesítsék.

 

A vádlottak a kábítószereket műanyag tasakokban, digitális mérlegen kimért mennyiségben tárolták az általuk bérlet lakáshoz tartozó garázsban, valamint a hűtőszekrényük fagyasztó részében elrejtve. A kimért adagokat egymás cselekményéről tudva a vádlottak közösen értékesítették. Kialakult egy kábítószer-fogyasztókból álló ismeretségi körük, amelynek tagjai rendszerint az I. rendű vádlott által használt telefonra adták le a megrendelést, megegyeztek ekkor az átvétel helyében és időpontjában is. A kábítószer átadására a vádlottak házánál, vagy Kecskemét különböző pontjain került sor. Az árut rendszerint az I. rendű vádlott vitte, akinek a vevők helyben fizették ki a vételárat.

 

A vádlottak a kábítószerek értékesítéséből tevékenységük során összesen legalább 61.210 forint bevételre tettek szert. A vádlottak által értékesített - lefoglalt és le nem foglalt -, valamint az értékesítés céljából megszerzett és tárolt kannabisz, kokain és amfetamin kábítószerek együttes hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 234,37%-a.

A III. rendű vádlott saját fogyasztásra vásárolt az I. és a II. rendű rendű vádlottól csekély mennyiségű kábítószert, aminek döntő részét el is fogyasztotta.

Kövessen minket a Facebookon is!