Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 22. 13:20 | Szerző/forrás: keol.hu

Vádat emeltek Bács-Kiskunban egy nemzetközi embercsempész bűnszervezettel szemben

Vádat emeltek Bács-Kiskunban egy nemzetközi embercsempész bűnszervezettel szemben
A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy osztrák és egy román állampolgárságú férfivel szemben, akik egy Koszovóban élő szerb társukkal együtt összehangolt bűnözői csoportot működtettek, amelynek célja a zöldhatáron illegálisan átjuttatott külföldiek Ausztriába szállítása volt.

Az 51 éves osztrák férfi és 42 éves társa egy Koszovóban élő szerb társukkal együtt 2015 novemberétől elfogásukig, 2016 márciusáig olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy a zöldhatáron illegálisan Magyarország területére átjuttatott migránsokat anyagi ellenszolgáltatás fejében Ausztriába szállítson. Az 51 éves férfinek 10.000,- euró összegű tartozása volt a bűnözői csoportot Koszovóból irányító társuk felé, mely adósságot a férfi az illegális határátlépők továbbszállításával törlesztett. Ő szervezte be a román társukat is, akivel eleinte felváltva végezték a szállításokat, illetve az azt biztosító felvezetést. Jellemzően az éjszakai órákban vették fel Ásotthalmon, Domaszéken vagy Bácsszentgyörgyön a határt meg nem engedett módon átlépő utasaikat, majd koszovói társuk utasításának megfelelően, vele telefonon folyamatosan egyeztetve Ausztriába mentek.

Egyik alkalommal a helyszíni rendőri jelenlét miatt nem tudták az előre egyeztetett időpontban felvenni a migránsokat. A bűnözői csoport a lebukásáig hat szállítást végzett. Az utolsó szállításhoz egy 25 éves szerb nőt is beszerveztek, aki a szállításokat irányító koszovói társukkal együtt külön gépjárműben felvezetőként a szállítást biztosította. A csoport sofőrként egy 28 éves román férfit is beszervezett, aki a bűnszervezet román tagjával együtt 2016. március 25-én éjjel Bácsszentgyörgyön 10 koszovói és egy török-kurd állampolgárt vett fel. Röviddel ezután elfogták őket, így az utolsó szállítás meghiúsult.

Az illegális migránsok a határon meg nem engedett módon történő átjuttatásukért és Ausztriába történő továbbszállításukért fejenként 1.000-1.300,- Eurot fizettek.

Az ügyészség az osztrák és a román férfit vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, míg alkalmi társaikat az embercsempészés enyhébben minősülő bűntettével. A bűnszervezet tagjaival szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására tesz indítványt. A külföldi vádlottak ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Kövessen minket a Facebookon is!