Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 28. 13:05

Szabó Antal – Hol volt Isten a holokauszt idején?

Képgaléria
Szabó Antal – Hol volt Isten a holokauszt idején?
Auschwitzban nem a zsidóság, hanem a kereszténység pusztult el – jelentette ki szokásos havi bibliaóráján a teológiában járatos bócsai vállalkozó, miközben Isten „felelősségéről” elmélkedett a holokauszt kapcsán a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Tódor Norbert)

Ott volt Isten? Érdekelte az egész? Nem tudott közbeavatkozni – vagy nem akart? Lehet hinni a mindentudó, mindenható, szerető és jóságos Istenben ilyen veszteségek után? 

Ennél nehezebb kérdéseket aligha lehet feltenni, azonban Mózes ezt mondja: „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a fiainkéi mindörökké, hogy teljesítsük ennek a törvénynek minden igéjét”. (5Móz 29,28)

Szabó Antal előadásában kifejtette, nem Isten a felelős az ember által elkövetett gonoszságért, hanem azok, akik elkövették, akik tudtak Istenről, mégis tanításaival ellenkező módon cselekedtek. Az embernek jogában áll jól vagy rosszul cselekedni, nem bábok vagyunk, megkaptuk az Úrtól a szabad akaratot. Istent pedig nem kell mentegetni, bármennyire szeretnénk megérteni a történelem minden mozzanatát, ez lehetetlen.

A Biblia azt mondja, hogy amikor Isten megteremtette a földet, az mentes volt minden rossztól, visszatükrözve Isten saját, tökéletes természetét: „Isten látta, hogy minden, amit teremtett, igen jó” (1Móz 1,31). A bajok gyökere, a szenvedés oka nem Istenben, hanem bennünk, az emberi bűnben keresendő – el egészen a tökéletesnek teremtett föld megtépázásáig, s az ennek minden téren megjelenő és beérő következményeiig.

Hozzátette: ha Isten úgy látja célravezetőnek, hogy az üdvösség érdekében valakinek szenvednie kell, akkor bizony megengedi a szenvedést. A halál csupán a földi élet végét jelenti, a kárhozamos halál viszont nem tartogat túlvilági folytatást.

Isten jelen volt a holokauszt idején, tudott az eseményekről, és a tragikus sorsok mellett sok csoda történt akkoriban a zsidóság soraiban. Ezekre világítanak rá – példának okáért – a Hajnali láz, Az élet szép és az 1945 című filmdrámák is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája