Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 6. 22:26 | Szerző/forrás: ingatlannet.hu

Még mindig szárnyalnak az alföldi ingatlanárak?

Képgaléria
Még mindig szárnyalnak az alföldi ingatlanárak?
Az építőipar az utóbbi két évben szárnyal, tavaly a fellendülés olyan szintre lépett, amit az ágazat már nem tudott maradéktalanul kiszolgálni a munkaerő szűkös kapacitása miatt. Ennek következtében meglehetősen sok projektnél csúszásokra kell számítani – de az is előfordul, hogy egyik építkezésről a másikra csábítják az embereket.

Újabb lendületet kapott az építőipar

Az áprilisi adatok alapján az építőipari termelés 14%-kal meghaladta az egy évvel korábbi azonos időszakban mutatkozó szintet. Mindez azt jelenti, hogy a márciusban tapasztalt visszafogott bővülés után újabb löketet kapott az ágazat.

Ez részben a tavaszi pörgésnek, részben pedig annak tudható be, hogy a kedvezményes áfakulcsot előreláthatólag nem hosszabbítják meg. Vagyis a kivitelezőknek 2019. december végéig el kell készülniük a projektekkel, ellenkező esetben többletköltségekkel kell számolniuk – amit nem biztos, hogy a vevők meg tudnak vagy akarnak majd fizetni.

A lakásépítési kedv jelenleg a csúcson van, amit a statisztikák is tükröznek. Idén az első négy hónapban közel 4200 építési engedélyt adtak ki, ami 2,3%-kal túlmutat a tavalyi év azonos időszakának eredményein.

Nagy eltérések vannak az alföldi ingatlanárakban

Az újlakások mellett jelentős érdeklődés övezi a használt ingatlanokat is, a szegmens árai azonban már nem emelkednek olyan ütemben, mint 3-4 évvel ezelőtt. Természetesen ezt a tendenciát nagymértékben meghatározza, hogy az ország melyik régióját, azon belül melyik városokat vesszük górcső alá.

Ez az Alföld esetén is érvényesül. Míg Szolnokon, illetve Szentesen idén az első öt hónapban 2-3%-kal csökkentek, addig Gyulán, Baján, Szegeden és Debrecenben 4-6%-kal, Kecskeméten és Cegléden pedig 8-14%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Az ingatlanpiaci szereplőket a százalékoknál jobban érdeklik az árak, amit nemcsak az elhelyezkedés, hanem a típus is nagyban befolyásol. A családi házaknál a régiós átlagot a 184 ezer forintos négyzetméterár jelenti. Ehhez képest Szentesen, Békéscsabán, Gyulán és Szolnokon 7-45%-kal kedvezőbb, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten pedig 30-56%-kal magasabb árszínvonalra számíthatnak az érdeklődők.

A kiemelt városok között a családi házakhoz hasonló eltérések tapasztalhatóak a lakáspiacon. Ebben az esetben szintén a Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten meghirdetett lakások állnak az élen, a rangsor végén pedig a békéscsabai, szentesi és gyulai társaik helyezkednek el. Az átlagár a téglaépítésűeknél 286 ezer Ft/m2, a paneleknél 227 ezer Ft/m2 körül mozog.

A statisztikákkal kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy csak egy átalagot mutatnak az adott területre vonatkozóan. Az ingatlan pontos értéket az állapot, valamint a pontos elhelyezkedés befolyásolja igazán. Előbbi szempont alapján akár 25-50%-os különbség is érvényesülhet egy felújításra szoruló és egy jó állapotú lakás között.

Kövessen minket a Facebookon is!