Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 10. 20:15 | Szerző/forrás: keol.hu

Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész szövő kiállítása látható a kamarában

Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész szövő kiállítása látható a kamarában
Barcsikné Tercsi Ibolya "Magyar Kézműves Remek" díjas népi iparművész, szövő kiállítása nyílt meg 2018. július 10-én, kedden 16.00 órakor a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A kiállításra érkezetteket Tasi László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke köszöntötte, majd Székelyné Kőrösi Ilona művelődéstörténész, főmuzeológus nyitotta meg a tárlatot. A kiállítás megtekinthető 2018. július 31-ig munkanapokon, 08:00 és 17:00 óra között.

Barcsikné Tercsi Ibolya így vall magáról:

"1962-ben születtem Kecskeméten, de Ballószögön és Kerekegyházán töltöttem a gyermekkoromat. 1978 óta élek Kecskeméten és tanulmányaimat is itt végeztem.

1984-ben helyezkedtem el a Szórakaténusz Játékmúzeumban és ott ismerkedtem meg a szövéssel. Egyre több mesterséggel ismerkedtem meg és sajátítottam el az alapfogásokat. 1988-óta tartok kézműves foglalkozásokat, szakköröket, tanfolyamokat felnőttek és gyermekek részére egyaránt. elsősorban a textil területén nemezelés, batikolás, bábkészítés és természetesen a szövés, valamint gyöngyfőzés, gyertyakészítés és további természetes alapanyagú játékok készítése. a gyermekfoglalkozások programjait az ünnepekkel és a népszokásokkal kötöttem össze.

Időközben a Magyar Művelődési Intézet által szervezett alap- majd középfokú szakképzést szereztem meg szövés szakon. 1997-ben a Pedagógiai és Közművelődési Intézetnél közművelődési szakember és népi játszóházvezető szakképesítést szereztem.

1991-ben lettem tagja a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek, melynek 8 éven át voltam a titkára. A kezdetek óta minden évben részt veszek a kézműves táborokban, és az ifjúsági alkotótábor szakmai vezetőjeként is tevékenykedtem csaknem egy évtizedig.

Rendszeresen kapok meghívást nyári programokra, mint szakmai előadó, illetve táborvezető. Kedvenc tevékenységem a mesterség-bemutató. Gyakran kapok felkérést nagyszabású rendezvényeken való élő bemutatkozásra. Egyik legfontosabb helyszín a Budai vár, ahol minden évben megrendezik a Mesterségek Ünnepét. Lehetőségem nyílt arra, hogy a szakmai tapasztalataimat átadjam külföldön is. Jártam Németországban, Csehországban, Lengyelországban, valamint Belgiumban szakmai vásárokon, bemutatókon, kiállításokon.

Jelenleg szellemi szabadfoglalkozásúként kézműves foglalkozásokat és játszóházakat vezetek többnyire óvodákban és iskolákban."

Kövessen minket a Facebookon is!