Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 13. 19:43 | Szerző/forrás: keol.hu

A sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar ad koncertet Kecskeméte

Képgaléria
A sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar ad koncertet Kecskeméte
Kecskemétre egy külföldi szereplésről, ausztriai koncert körútról érkeznek 2018. július 30-án. Fontosnak tartották, hogy Kodály városában hazafelé megálljanak! Saját felajánlásukra egy ingyenes koncertet adnak aznap este, 18 órakor az Evangélikus Templomban, melyre Kecskemét egész lakosságát, zene iránt érdeklődő közönségét szeretettel várják.

Kecskemét határon túli magyar partnervárosából érkező kórus 1980-ban alakult - egyházi körben - lelkes pedagógusokból, László Attila zenetanár vezetésével. A kórus pályája gyorsan ívelt felfelé, számos megyei és országos díjjal büszkélkedhetnek. 1995-ben újraalakult a Romániai Magyar Dalosszövetség, melynek első elnökévé László Attila karnagyot választották meg. 1997-ben minősítő hangversenyen rangos nemzetközi zsűri „Fesztivál" fokozattal tüntette ki. Azóta is felcsendülnek a kórus ajkáról a nemzeti- és világi kórusirodalom régi és új kórusművei határon innen és túl. 2014 őszén a karmesteri pálcát ünnepélyesen a fiatal Jakab Árpád karnagy vette át.

„Azért születtünk, hogy létrehozzunk egy erős, összetartó dalos közösséget, továbbvigyük a háromszéki magyar kórusmozgalom zászlaját és követendő példát szolgáltassunk másoknak is" - ezt képviselik a Cantus Firmus Vegyeskar tagjai.

A Cantus Firmus a sepsiszentgyörgyi „Kónya Ádám" Művelődési Ház égisze alatt működik, hozzájárulva a város történelmi, kulturális és egyházi rendezvényeinek színvonalasabbá tételéhez. Ugyanakkor rendszeres résztvevője a romániai magyar szórvány programnak, amelynek keretében hozzájárul a kisebbségben élő magyar közösségek nemzeti öntudatának erősítéséhez. 

„Nyelvében él és dalában érez a nemzet" - vallják Kodály Zoltánnal együtt. Ennek szellemében azon dolgoznak, hogy a kórus megőrizze és tovább zengje magyarságunk, identitásunk, nyelvünk, dalaink, hagyományaink értékeit.

Műsor: 

I. Haza - Nemzetidentitás - Hagyomány

Szokolay Sándor Ima a hazáért (Archaikus Himnusz)

Kodály Zoltán - A szép énekszó múzsájához

Bárdos Lajos - Tábortűznél

Veress Sándor - Guzsalyasban (Moldvai csángó)

László Attila - Apor Lázár tánca (Kájoni - kódexben fennmaradt 17. sz.-i magyar tánc)

Bárdos Lajos - Dana-Dana

II. Isten: Hit - Remény - Szeretet - Megtartatás

Kodály Zoltán - Stabat Mater

Antonin Dvořak - Égi szent béke jöjj

Giuseppe OttaviaPitoni - Boldog, aki énekel

Marc-Antoine Charpentier - Te Deum

Francz Joseph Haydn - 41. Zsoltár

Ludwig van Beethoven - Isten dicsősége

James E. Moore - Ír áldás

További információk ITT!

Kövessen minket a Facebookon is!