Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 16. 14:38

A fehérasztalosok Nagy Aranykeresztjét érdemelte ki Garaczi János

Képgaléria
A fehérasztalosok Nagy Aranykeresztjét érdemelte ki Garaczi János
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend legrangosabb díjával, a Nagy Aranykereszttel ismerte el Garaczi János mesterszakács több mint fél évszázadnyi alázatos küzdelmet, nemes harcot, próbatételt, tudást felölelő gasztronómiai életművét. A kimagasló kitüntetést országos találkozó keretében Felsőlajoson, az Új Tanyacsárdában vehette át a jeles konyhaművész július 16-án. (Fotók: Mátyus István)

Amint az oklevélen olvasható, „a magyar gasztronómiai kultúra megőrzésében, nemzetközi elismertetésében végzett munkássága elismeréseként” szolgált rá a megkülönböztetett méltatásra. Tagtársainak egybehangzó javaslatát az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere, Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és főkancellárja, Szabó Pál cukrászmester szentesítette a díszokmányon.  

Mindenki Benke Laci bácsija mintegy százötven gasztro-kiválóság társaságában szintén részt vett az átadási ceremónián. Előzetesen kilenc új tagot avattak lovaggá, majd számosan Nagy Ezüst-, és Aranykeresztet vehettek kézhez szerte az országból. Valamennyien kimagasló módon hozzájárultak a magyar konyha jóhíréhez, a hagyományok ápolásához, megőrzéséhez.

– A fehér asztal mindig is a béke szigete volt, népek, nemzetek sorsa dőlt el mellette az elmúlt évszázadokban – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Benke László. –  Szent kötelességünk, hogy hagyományainkat ápoljuk. Ahogyan a közmondás is tartja: Mondd el, mit eszel, megmondom ki vagy! Éppen ezért fontos, hogy ápoljuk a magyar gasztronómia örökségét, közös értékeinket – hangoztatta az ünnepi seregszemlén.

Garaczi János nevét említve a szóvivő kiemelte: 1964-ben szerzett szakács végzettséget. Utána folyamatosan képezte magát. Kecskemét és környéke legrangosabb éttermeiben tevékenykedett konyhafőnökként. Később külföldön is öregbítette hazánk gasztronómiai hírnevét. Tanítványai sorra remekeltek magyar, nemzetközi és világversenyeken. Több könyv szerzője, társszerzője. Munkássága elismeréséül az elmúlt évtizedek alatt számos díjban részesült. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend korábban már kitüntette Ezüstkereszttel, most az Aranyat is odaítélték számára.

– Minden egyes díjam, elismerésem további állhatatos munkára ösztönöz. Kihívásnak tekintem ezeket, arra biztatnak, hogy kiálljak szeretett szakmám mellett. Erről szólt az elmúlt 50 évem. A szakmai díjak mellett megtisztelő számomra a vendégek elismerése is, melyet azzal hoznak leginkább tudomásunkra, hogy egyre többen jönnek hozzánk – árulta el lapunknak az ünnepséget követően a Venesz- és Gundel díjas mesterszakács.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház